Geen categorie

Hermitage Amsterdam toont ‘broers en zussen’ Nachtwacht

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Nieuws / Expositie

Hermitage Amsterdam toont sinds afgelopen zaterdag ruim dertig reusachtige groepsportretten uit de Gouden eeuw. Enkele zijn zo groot (de grootste meet 3 bij 6 meter) dat ze door het dak naar binnen moesten.

Zaaloverzicht. Foto: Evert Elzinga.

 

De schilderijen uit de collecties van Amsterdam Museum en het Rijksmuseum staan centraal op de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en zijn vanwege hun formaat zelden te zien. Dankzij een samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum en Hermitage Amsterdam zijn ze de komende jaren zichtbaar voor een groot publiek.

Een schilderij gaat door het dak naar binnen. Foto: Evert Elzinga.

 

De vraag wie deze schutters, regenten en regentessen waren en wat zij deden binnen de zeventiende-eeuwse stadscultuur vormt de rode draad op de expositie. Terwijl in de rest van Europa de macht in handen lag van vorsten en kerkelijke bestuurders werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden geregeerd door de burgerij. Door stad en land te besturen, handel te drijven, de verdediging van de stad op zich te nemen, wetenschappelijke ontwikkelingen te stimuleren en het sociale vangnet in te richten en te beheren, zorgden de burgers ervoor dat de Republiek een van de machtigste en welvarendste naties van Europa werd.

De tentoonstelling geeft letterlijk en figuurlijk een gezicht aan deze invloedrijke mannen en vrouwen, vooral uit de stad Amsterdam. De groepsportretten zijn aangevuld met andere schilderijen en objecten.

Hollanders van de Gouden Eeuw, t/m eind 2016 in Hermitage Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share