Geen categorie

Frans Hals Museum koopt schilderij De Bray

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Het Frans Hals Museum heeft bij Sotheby’s New York een schilderij van Salomon de Bray gekocht. Het Haarlemse museum bezat tot op heden slechts één ander werk van deze belangrijke schilder en architect uit de Gouden Eeuw. En in heel Nederland hangen, inclusief deze, slechts vier De Brays.

Salomon de Bray (1597-1664), De koningin van Sheba voor de tempel van koning Salomo in Jeruzalem. Collectie Frans Hals Museum, Haarlem.

De koningin van Sheba voor de tempel van koning Salomo in Jeruzalem is volgens het museum het beste architectuurschilderij van De Bray. Het is vooral uitzonderlijk dat het de tempel van de oudtestamentische koning Salomo laat zien. Dit legendarische gebouw gold als ideaalbeeld in de architectuur en er werd in de zeventiende eeuw actief geprobeerd de ideale proporties van dit bijzondere bouwwerk te reconstrueren. De Bray geeft zijn interpretatie.

Het werk is een belangrijke aanvulling voor de collectie van het Frans Hals Museum. Het vormt een mooi contrast met de architecturale interieurs van Pieter Saenredam in het museum. De Bray schetste in zijn schilderij een architectonisch ideaalbeeld, maar zijn stadsgenoot Saenredam legde zich juist toe zich toe op eigentijdse kerkinterieurs.

Salomon de Bray (1597-1664) was een invloedrijke Haarlemse architect, ontwerper, schilder, schrijver en dichter. Hij publiceerde over architectuur, ontwierp onder meer een uitbouw voor de Nieuwe Kerk in Haarlem en was één van de schilders van de decoraties in de Oranjezaal van Huis ten Bosch. Zijn pas aangekochte schilderij zal dit voorjaar in het Frans Hals Museum te zien zijn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share