Geen categorie

100.000 geborduurde bomen in Panorama Mesdag

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nu musea en andere attracties tijdelijk niet toegankelijk zijn, gaan veel mensen eropuit in de natuur. Ze bezoeken bijvoorbeeld een bos. Na heropening is in Museum Panorama Mesdag ook een bos te zien, een geborduurd exemplaar weliswaar.

Sara Vrugt, 100.000 bomen (detail). Foto: Rogier Chang.

Een jaar lang werkte textielkunstenaar Sara Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan het  kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad. Het resultaat is een bos van honderd vierkante meter.

Het project ontstond vanuit Vrugts zorgen om het klimaat. “Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien zijn mijn projecten een vorm van craftivism, actievoeren middels kunst, niet door met een vinger te wijzen maar met optimisme en een knipoog.”

In het vier meter hoge kunstwerk komt het bos in al zijn stadia voorbij: jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Het doek wordt opgehangen in spiraalvorm – Vrugts variant op de panoramavorm – waarin de bezoeker kan gaan dwalen. “Geuren en geluiden zullen herinneringen oproepen. Alle zintuigen worden aangesproken”, aldus het museum in een persbericht.

(Tekst gaat verder onder de video)

Het bos is gemaakt van vergankelijk materiaal en in de zoom voegt Vrugt zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer toe. Zodra het kunstwerk in 2023 zijn uiteindelijke plek bereikt in de tuin van Museum Belvédère, vergaat het doek en ontkiemen de zaden in een nieuw bos.

De presentatie Honderdduizend bomen en een bos van draad is binnenkort te zien in Museum Panorama Mesdag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share