Geen categorie

Museum restaureert werk Caesar van Everdingen op zaal

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Bezoekers van Stedelijk Museum Alkmaar kunnen de komende maanden getuige zijn van de restauratie van een schilderij uit de collectie. Restauratoren behandelen Caesar van Everdingens sleutelstuk Officieren van de Oude Schutterij onder toeziend oog van het publiek.

Caesar van Everdingen, Officieren van de Oude Schutterij, Stedelijk Museum Alkmaar.

Stedelijk Museum Alkmaar beheert vele werken van Caesar van Everdingen. Op dit stuk na zijn die allemaal te zien op zaal. Van Everdingens vroegste schuttersstuk, gemaakt in 1641, is in te slechte conditie om getoond te worden.

Restauratie van dit sleutelstuk in zijn oeuvre werd mogelijk door de allereerste bijdrage uit een nieuw fonds van de Vereniging Rembrandt. Dat is gericht op restauraties van ‘sleeping beauties’ – meesterwerken die dringend aan een opknapbeurt toe zijn.

Tussen 23 maart en 10 juni kunnen bezoekers meekijken over de schouders van restauratoren Johanneke Verhave en Erika Smeenk-Metz. Dit is mogelijk op woensdag, donderdag en vrijdag.

Restauratoren aan het werk. Foto: Roel Backaert.

De Alkmaarse kunstenaar Caesar van Everdingen (1616/1617-1678) had een groot talent voor stofuitdrukking. Hij bewees zijn talent in de voorstellingen die hij aanbracht op de luiken van het orgel in de Grote Sint Laurenskerk. Vervolgens maakte hij naam met zijn schilderingen voor de Oranjezaal in Huis ten Bosch.

Drie keer portretteerde hij de Alkmaarse schutters. Voor het eerst in 1641, op klein formaat, als beginnend kunstenaar; daarna nog tweemaal in 1657, op groot formaat, als gevestigd meester. De grote schuttersstukken én vele andere werken van Van Everdingen zijn te bewonderen in de Gouden Eeuwzaal van Stedelijk Museum Alkmaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share