Geen categorie

Kunstwerk met de geur van de Noordzee

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Hoe ruikt de Noordzee? Iedereen die ooit naar het strand is geweest, heeft daar wel een idee van. Maar het geurenpalet is groter dan je wellicht denkt. Op uitnodiging van de Ambassade van de Noordzee onderzocht geuronderzoeker Frank Bloem de geuren van de zee en maakte op basis daarvan een parfum, of een geurkunstwerk, zoals hij het zelf noemt.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Ambassade van de Noordzee, een organisatie die zich inzet voor de Noordzee, wilde weten wat de geuren zijn die maken dat de zee ruikt zoals ze ruikt. “Welk zeeleven draagt er aan bij? Wat doen geuren als teer, stookolie, diesel of smeerolie met dit parfum en wat doet dit met ons?”

Voor zijn onderzoek struinde Frank Bloem langs de kust. Ook ging hij mee met vissers en bodemonderzoekers om verschillende geurmonsters uit de Noordzee te verzamelen. Uiteindelijk onderscheidde hij veertig verschillende geuren, waaronder blaaswier, diesel, patat, gras, hout, schelp, smeerolie, teer, zeehond, zonnebrandcrème en zout. Al die verschillende geuren voegde hij samen in één parfum: Zeelucht.

Wie het geurtje opspuit, ruikt eerst een muskusachtige lucht, die later uitwaaiert in uiteenlopende geurtjes. Je lijkt steeds iets anders te ruiken. Precies zo als aan de kust dus, maar dan gewoon thuis of waar je ook bent.

Wil je weten wat Bloem zoal rook tijdens zijn zoektocht? Wandel dan op woensdag 14 april met hem mee over het strand van IJmuiden. Hij laat je dan kennismaken met alle verschillende geuren die de Noordzee en haar omgeving in petto heeft. Na afloop krijg je een flesje Zeelucht mee.

Aanmelden kan via de site van Ambassade van de Noordzee. Deelname kost 45 euro. Bij slecht weer of beperkende corona-maatregelen gaat de wandeling niet door.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share