Geen categorie

Mode met een boodschap

0 0
Read Time:2 Minute, 53 Second
Duran Lantink , Vaginabroek, Centraal Museum.

Recensie

Een broek in de vorm van een vagina is misschien wel een van de opvallendste stukken in de modecollectie van het Centraal Museum. Het Utrechtse museum kocht de creatie van Duran Lantink begin dit jaar. Meer werk van de Nederlandse modeontwerper is nu te zien in de tentoonstelling Old Stock.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De Vaginabroek schittert in de vaste presentatie op de begane grond; de tentoonstelling zelf vindt plaats op de zolderverdieping. Lantink (1987) mocht deze geheel naar eigen smaak inrichten. Het resultaat is een kleurrijk modewalhalla, maar dan wel één met een boodschap. Duurzaamheid is hier het sleutelwoord.

Kledingstuk uit de serie Old Stock van Duran Lantink.

Voor zijn ontwerpen maakt hij gebruik van restanten uit de mode-industrie: overgebleven materialen en niet verkochte kledingstukken. Daar maakt hij geheel nieuwe outfits van. Speciaal voor de expositie maakte hij creaties op basis van afgestoten kledingstukken uit de modecollectie van het Centraal Museum. Lantink zette er de schaar in en gaf ze een nieuw leven.

De nieuwe stukken pronken in een pikzwarte ruimte. De ontwerper zette ze letterlijk in de schijnwerpers, zodat ze extra in het oog springen. Het contrast tussen de donkere achtergrond en de vrolijke felle kleuren zorgen voor een schitterend schouwspel.

In een andere zaal toont Lantink een installatie die hij eerder dit jaar in samenwerking met Joeri Woudstra eerder dit jaar maakte in het Somerset House in Londen. Die oogt als een mistroostig en verlaten winkelcentrum dat weinig blijheid brengt. In de winkel is Lantinks post-black Friday collectie verkrijgbaar, gemaakt uit onverkochte designer-stukken. Er is uitverkoop gaande, met kortingen tot wel 75 procent. De stellages zijn daardoor al half leeg. Op de witte muur achter de winkel staat in rode letters een tekst geschreven: “No spending that they did was done with measure”. Vrij vertaald: “Ze spendeerden niet met mate”.

Met de shopping mall houdt de ontwerper ons een spiegel voor: we kopen graag en veel, als het maar goedkoop is. En misschien dragen we de kleren maar enkele malen, waarna we ze weer weggooien. Maar gelukkig maakt Lantink daar dan weer mooie nieuwe creaties van.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Duran Lantink, Straight from the sales bins collectie, 2019.
Duran Lantink, Sistaaz of the Castle (detail).

De derde ruimte op zolder heeft weer een heel ander gezicht. Dit is een soort sprookjesbos, waar natuur en mode samen lijken te komen. Achter dit ogenschijnlijk lieflijke façade gaat echter een ruigere wereld schuil. Die van transgender sekswerkers die op straat leven in Kaapstad in Zuid-Afrika.

Voor het project Sistaaz of the Castle werkte Lantink samen met fotograaf Jan Hoek. In nauwe samenwerking met enkele sekswerkers maakt de ontwerper droomoutfits voor hen. Hoek legde hen vervolgens vast op de gevoelige plaat.

Tas uit de collectie Sistaaz of the Castle van Duran Lantink.

Old Stock is een bijzondere modetentoonstelling. We zien mooie kledingstukken, die ook als kunst door het leven kunnen gaan. Maar ze zetten ons ook aan het denken over de consumptiemaatschappij waarin we leven. Duran Lantink maakt mode met een duidelijke boodschap.

Duran Lantink: Old Stock, t/m 27 oktober in het Centraal Museum, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share