Geen categorie

Frans Hals Museum krijgt schilderij Dirck Hals

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft zijn collectie uitgebreid met een schilderij van Dirck Hals, de jongere broer van Frans. Musicerend gezelschap op een terras is een schenking van Vereniging van Vrienden van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, die dit jaar een kwart eeuw bestaat.

Dirck Hals (1591-1656), Musicerend gezelschap op een terras, omstreeks 1620-1625.

Het werk is op dit moment het beeld van de expositie De Gouden Eeuw viert feest. Dit is een zogenaamd galant gezelschap, een voorstelling van feestvierende jonge rijken. Het was een relatief nieuw type onderwerp in de schilderkunst van de vroege Gouden Eeuw en een specialiteit van Dirck Hals (1591-1656).

Typerend voor deze schilder zijn de vrolijke gezichtsuitdrukkingen en losse schildertrant. De felle kleuren wijzen erop dat hij dit schilderij tussen 1620 en 1625 heeft gemaakt. Na die periode vermengde hij zijn kleuren, zodat ze minder fel werden.

Over de mogelijk moraliserende strekking van galante gezelschappen lopen de meningen uiteen. In de kunstgeschiedenis werd dit type schilderijen lange tijd als vermaning gezien – een toonbeeld van hoe het niet hoorde. De poses en kleding van de figuren zijn echter onmiskenbaar elegant en het vrolijk samenzijn loopt hier niet uit de hand.

Vrolijkheid hoorde ook bij de jeugd, volgens vele zeventiende-eeuwers, dus enige lossigheid was wel op zijn plaats. Bovendien kunnen excessen ook humoristisch bedoeld zijn. Een voorbeeld daarvan is te zien op de voorgrond. De ongemanierde hofmakerij van de hondjes biedt een grappig tegenwicht aan de galante houdingen van de opgedofte dames en heren.

Het schilderij is nog tot en met 6 mei te zien in de tentoonstelling De Gouden Eeuw viert feesten krijgt daarna een plek in de vaste collectie van het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share