Geen categorie

Film Het Nieuwe Rijksmuseum wint prijs op IDFA

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nieuws

De film Het Nieuwe Rijksmuseum van Oeke Hoogendijk is gisteren op documentairefestival IDFA bekroond met de Beeld en Geluid IDFA Award in de categorie Nederlandse Documentaire. Eerder won de filmmaakster al een Zilveren Nipkowschijf en een Gouden Kalf met de gelijknamige vierdelige televisieserie.

Fragment uit Het Nieuwe Rijksmuseum.

 

De nieuwe film is geen samenvatting van het vierluik. Hoogendijk filmde in een periode van tien jaar ruim 350 uur in het Rijksmuseum en had daardoor nog veel opnames over die niet in de serie te zien waren.

“Vijf jaar geleden al besloten we, in overleg met onder meer het Filmfonds, ons tevens te richten op een bioscoopfilm”, aldus Hoogendijk. “Niet alleen vanwege die hoeveelheid extra materiaal, maar vooral ook omdat veel zaken die we tegenkwamen zich met name goed leenden voor het grote doek. Vandaar dat we steeds vaker apart zijn gaan draaien voor de film, met gebruikmaking van andere, specifieke filmcamera’s en lichtopstellingen.”

Net als in de serie is er ook in de film aandacht voor de verbouwingsperikelen en de discussie over wat te doen met fietsonderdoorgang. Maar de nadruk ligt ditmaal op de kunst en de mensen achter die kunst: de conservatoren; de restaurateurs; de directeuren en de huismeester.

Fragment uit Het Nieuwe Rijksmuseum.

 

Veel aandacht is er voor de immense collectie, die ruim een miljoen voorwerpen telt. Te zien is hoe al die objecten opnieuw bekeken en geëvalueerd worden. En hoe de verzameling wordt uitgebreid met ‘nieuwe’ kunstwerken. Hoogendijk legde ook de restauratie van enkele kunstwerken vast. De restaurateurs gingen daarbij als detectives op zoek naar onvermoede verrassingen. Met als een van de hoogtepunten de unieke microscopische blik op het geschilderde oog van Rembrandts Joodse Bruidje.

Het Nieuwe Rijksmuseum draait vanaf 11 december in de bioscopen.

Trailer:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share