Geen categorie

Europese prijs voor Westfries Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws

Het Westfries Museum in Hoorn heeft een Cultural Heritage/Europa Nostra Award gewonnen. Het museum krijgt deze Europese prijs  voor het project De zaak Coen. Daarmee speelde het museum in 2012 in op de heftige discussie die ontstond rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn.

De zaak Coen was de reactie van het Westfries Museum op het stevige publieke debat dat eind 2011 ontstond rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Dit debat werd door voor- en tegenstanders van het standbeeld met veel passie maar zonder veel nuance gevoerd. Coen was een held of een schurk, een middenweg was er niet.

Poster van De zaak Coen.

Het project bestond uit een expositie in de vorm van een rechtszaak met publieksjury. Met getuigen en een rechter in de persoon van Maarten van Rossem. Er kwam een heuse glossy, de COEN, een website en een nieuw informatiebord met QR-code op de sokkel van het standbeeld. Verder waren er tal van activiteiten, waaronder een Verhalenkamer, waarin 8 prominente inwoners van Hoorn met het publiek deelden welke band zij met Coen hadden.

De jury spreekt in het juryrapport haar waardering uit voor de snelle reactie van het museum op het verhitte debat rond het standbeeld van een controversiële historische figuur. De jury noemt het project een “excellent voorbeeld voor de wijze waarop Europa’s complexe en ook vaak pijnlijke geschiedenis en erfgoed op een open en eerlijke manier en zonder te grote versimpeling of partijdigheid aan de orde kan worden gesteld”.

De Cultural Heritage/Europa Nostra Award  wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt aan zo’n dertig instellingen. Zes daarvan, waaronder dit jaar het Westfries Museum, maken ook kans op een Grand Prix, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden. De prijsuitreiking vindt plaats op 5 mei in Wenen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share