Geen categorie

Schilderij Millet voor het eerst in Nederland te zien

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Het schilderij Het angelus van Jean-François Millet is vanaf volgende week voor het eerst in de geschiedenis in Nederland te zien. Een van Millets bekendste, belangrijkste en baanbrekendste werken verliet het Musée d’Orsay in Parijs voor de tentoonstelling over deze Franse kunstenaar.

Op 1 juli 1889 werd het schilderij op een veiling in Parijs verkocht voor het toen astronomische bedrag van 553.000 francs. Er was destijds nog nooit eerder zoveel neergeteld voor een modern kunstwerk. Nog geen jaar later werd het weer verkocht aan een Franse zakenman voor 750.000 francs. Hierop volgde een verhit internationaal debat over de vercommercialisering van de kunstwereld. Het angelus werd daardoor een van de beroemdste kunstwerken in de wereld.

Jean-François Millet (1814-1875), Het angelus, 1857-1859, olieverf op doek, Musée d’Orsay, Parijs, legaat van Alfred Chauchard, 1910.

Op het roemruchte schilderij zijn twee boeren te zien, die, aangespoord door verre kerkklokken, aan hun avondgebed beginnen. Millet toonde zo het geloof als een alledaagse en persoonlijke beleving. Kunstenaars en critici bewonderden het grootse, alomvattende gevoel dat deze twee simpele boeren symboliseerden. “Het werk is zowel aards als religieus, en intiem als universeel”, aldus Maite van Dijk, conservator van het Van Gogh Museum.

Jean-François Millet (1814-1875), was een groot inspiratiebron voor andere kunstenaars. Met zijn radicale schildertechniek, moderne stijl en inspirerende verbeelding van het boerenbestaan werd hij een ware zaaier van de moderne kunst. Nog meer dan elk ander schilderij van Millet inspireerde Het angelus. Vincent van Gogh zei in 1874 daarover dit: “Ja, dat schilderij van Millet “Het angelus”, “dat is het”. ─ dat is rijk, dat is poëzie.”

De impact van Millet op een groot aantal internationale kunstenaars, onder wie Van Gogh, Monet, Homer, Munch, Malevich en Dalí is vanaf 4 oktober te zien in de tentoonstelling Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst in het Van Gogh Museum.

Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst, 4 oktober 2019 t/m 12 januari 2020 in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share