Geen categorie

Vondst van anderhalve ton bij Tussen Kunst en Kitsch

0 0
Read Time:53 Second

Tijdens opnamen van het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch in Kasteel Heeswijk is gisteren een waardevol Afrikaans beeld opgedoken. Het gaat om een Congolees houten voorouderfiguur, vol met spijkers en met een spiegel op de buik, uit de negentiende eeuw. De sculptuur is 150.000 euro waard, aldus expert Jaap Polak. Dit maakte de Avro vandaag bekend.

Foto: Avro.

Het beeld is een combinatie van een spiegel- en een spijkerfetisj. Dergelijke beelden werden in een schrijn gezet waar een voorouder werd vereerd. Polak: “De spijkers sloeg men in het beeld om de voorouder te prikkelen en actief te houden, om wensen in vervulling te laten gaan of als offer aan de figuur.’’

Volgens de expert is het beeld duidelijk gemaakt door een belangrijk beeldhouwer. De eigenaresse heeft het beeld geërfd van een overgrootvader. Ze toonde zich verrast door het hoge bedrag. “Dan zal ik hem met nog meer respect behandelen!”

De bewuste aflevering van Tussen Kunst & Kitsch  wordt op 14 november uitgezonden op Nederland 1.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share