Geen categorie

Ruim 60.000 voor rode kool

0 0
Read Time:58 Second

Margaretha de Heer (1600-1665), Portret van een Rode Kool.

Het zeventiende-eeuwse schilderij Portret van een Rode Kool van Margaretha de Heer (1600-1665) heeft gisteren bij Christie’s 61.000 euro opgeleverd. Dit was drie keer zoveel als vooraf geschat.

De belangstelling voor het werk kwam overigens niet geheel onverwacht. Voor zover bekend is dit namelijk het enige antieke schilderij waarop een rode kool staat afgebeeld. Bovendien werd het geschilderd door een vrouwelijke kunstenaar. Vrouwelijke schilders waren zeldzaam in die tijd.

Margaretha de Heer groeide op in de kunstenaarskringen van Leeuwarden. Haar vader was glasmaker, een oom muziekmeester en haar broer Gerrit graveur en tekenaar. Met haar man, schilder Andries Pietersz. Nijhof, verhuisde ze naar Groningen, maar ze keerde aan het eind van haar leven weer terug naar Leeuwarden. Haar werk is te zien in onder meer het Fries Museum, het Amsterdam Museum en het Groninger Museum.

Topstuk van Christie’s’ veiling van oude meesters en negentiende-eeuwse kunst was een winters paneel van de ‘prins der landschapsschilders’ Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), dat met 283.000 euro de veilingschatting ruim verdubbelde.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share