Geen categorie

Duits museum krijgt 44 werken van Malevitsj

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Nieuws

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf is 44 kunstwerken van Kazimir Malevitsj (1878-1935) rijker. Het kreeg ze van de Dr. Harald Hack Stiftung. De schenking is de grootste ooit in de geschiedenis van het Duitse museum.

Een van de nieuwe aanwinsten is Zwarte Rechthoek en Rood Vierkant uit omstreeks 1915. Het museum noemt dat doek een meesterwerk uit de suprematistische periode van de Russische kunstenaar. Hij maakte het rond dezelfde tijd als zijn beroemde Zwart Vierkant.

Verder bestaat de schenking uit 43 tekeningen, uit de periode 1911 tot 1930. Ze variëren van studies voor mensfiguren tot abstracte composities.

Kazimir Malevitsj (1878-1935), Zwarte Rechthoek en Rood Vierkant, ca. 1915, olieverf op doek, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf. Foto: Wilfried Meyer © Kunstsammlung NRW.
Kazimir Malevitsj (1878-1935), Zwarte Rechthoek en Rood Vierkant, ca. 1915, olieverf op doek, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf. Foto: Wilfried Meyer © Kunstsammlung NRW.

De werken werden ooit bijeengebracht door verzamelaar Wilhelm Hack. Het nu geschonken schilderij hing ooit in het Wilhelm Hack Museum in Ludwigshafen. Maar de drie jaar geleden overleden zoon van Hack besloot in zijn testament dat het daar weg moest. Waarom is niet duidelijk. De stichting heeft nu besloten het werk samen met de tekeningen aan Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen te schenken.

Naar aanleiding van de gift opent komende zondag de tentoonstelling Imi Knoebel – Malewitsch zu Ehren. De geschonken werken worden daarin getoond naast werk van Knoebel (1940), die zich door Malevitsj laat inspireren. De expositie is te zien van 10 mei tot en met 30 augustus in tentoonstellingsruimte K21 van het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share