Geen categorie

Verstopte Nijntjes

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Recensie

Dat Utrecht de stad van Nijntje is, kan niemand de komende tijd ontgaan. Ze had er al een eigen museum en een eigen plein (het Nijntje Pleintje). Mét bronzen beeld. Bovendien dragen de voetgangerslichten op de kruising Lange Viestraat en Vredenburg de afbeelding van Dick Bruna’s wereldberoemde creatie. En sinds kort staan er her en der ook levensgrote beschilderde versies van het konijnenmeisje.

Door: Evert-Jan Pol

Jurriaan van Hall, NIJNTJE !, voor het Stadskantoor, Stadsplateau 1. Foto: Evert-Jan Pol.
Jurriaan van Hall, NIJNTJE !, voor het Stadskantoor, Stadsplateau 1. Foto: Evert-Jan Pol.

De beelden maken deel uit van de Nijntje Art Parade, die plaatsvindt verspreid over vijf steden in Nederland en ook nog enkele plaatsen in Japan, waar Nijntje enorm populair is. Het kunstevenement is georganiseerd in het kader van de zestigste verjaardag van de eeuwig jeugdige kinderheldin.

Zestig kunstenaars uit verschillende disciplines kregen daarom de opdracht om ieder een 1.80 meter hoog beeld te decoreren. Allemaal ‘kleedden’ ze Nijn aan in hun eigen stijl. Florentijn Hofman – bekend van de reusachtige badeenden – bijvoorbeeld, toverde het konijn om in een – hoe kan het ook anders – koneend. Met snavel.
En fotografen Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin namen het langorige meisje onder handen met hún vaardigheid: de fotografie. Nijntje is opeens Nijntje niet meer, maar Lara Barrymore, een mix van het Nederlandse model Lara Stone en de Amerikaanse actrice Drew Barrymore.

Ingrid en Dieter Schubert, La Muze, op het plein van Grand Hotel Karel V, Geertebolwerk 1. Foto: Evert-Jan Pol.
Ingrid en Dieter Schubert, La Muze, op het plein van Grand Hotel Karel V,
Geertebolwerk 1. Foto: Evert-Jan Pol.

De vele Nijntjes in verschillende gedaantes brengen een glimlach op het gezicht, en niet alleen bij kinderen. Het is alleen erg jammer dat ze niet allemaal even goed te bereiken zijn. Vijf van de veertien beelden in Utrecht staan in het Centraal Museum. En drie daarvan achter de toegangspoortjes. Wie niet betaalt (of geen Museumkaart heeft), mag ze niet zien. En staat niet oog in oog met een van de mooiste beelden van de parade, het met zachte blauwe en witte vlinders beplakte Butterflies van Studio Piet Boon. Dat deze creatie niet buiten staat, is overigens begrijpelijk; in de afgelopen dagen zou ze kaal gewaaid en verregend zijn. Maar was er echt geen vrij toegankelijke plek voor dit Nijntje en twee van haar zusjes?

nijntje by Richard Hutten, met op de achtergrond De feestjurk van Piet Paris, Centraal Museum. Foto: Evert-Jan Pol.
nijntje by Richard Hutten, met op de achtergrond De feestjurk van Piet Paris, Centraal Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

En dan is er nog dat beeld van Richard Hutten. Dat verstopt is in de Tuinzaal van het museum. Een ruimte die alleen open is voor deelnemers aan workshops of genodigden. Erg vreemd.

Studio Piet Boon, Butterflies, in het Centraal Museum. Foto: Evert-Jan Pol.
Studio Piet Boon, Butterflies, in het Centraal Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

Als slechts één beeld niet gratis te zien was, had u mij niet horen klagen. Maar het gaat in Utrecht, Nijntjes geboortestad nota bene, om vier van de veertien kunstwerken. Dat is ruim 28 procent. Het idee is leuk, maar de uitwerking – in Utrecht althans – kon veel beter.

Nijntje Art Parade, t/m 30 september in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Valkenburg en Japan. Alle beelden worden na afloop geveild ten bate van onderwijsprojecten van UNICEF.

Waardering onderdeel Utrecht: @@@@@@@@@@

Update 13 mei 2015: Het beeld van Richard Hutten staat plotseling buiten op het plein bij de ingang van het Centraal Museum. Het museum was het met ons eens dat het te zien moet zijn. Het heeft op het plein gezelschap van Piet Paris’ Nijntje. Later dit jaar verhuizen deze twee beelden naar de tuin, die dan vernieuwd is. De beelden van Piet Boon en Studio Job zijn vanaf 19 juni te zien in de Refter.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share