Geen categorie

Marwan Rechmaoui wint Bonnefanten Award 2019

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second
Foto: Marwan Rechmaoui.

De Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui krijgt de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) 2019. Dat maakte het Bonnefantenmuseum gisteren bekend. De tweejaarlijks uitgereikte BACA bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling in het Maastrichtse museum in mei 2019.

De prijs is een eerbetoon aan een levende kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre dat in hoge mate erkend en gewaardeerd wordt door kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere kunstprofessionals. Voor deze jubileumeditie koos het museum voor laureaat uit de Arabische wereld. Deze keuze past binnen het streven van het Bonnefantenmuseum om verschillende kunstgeschiedenissen voor het voetlicht te brengen. Daarom ging de prijs in 2014 en 2016 naar respectievelijk een kunstenaar uit Latijns-Amerika (Laura Lima) en China (Cai Guo-Qiang).

Marwan Rechmaoui (1964), die woont en werkt in Beiroet in Libanon, begon zijn carrière als schilder en verkende het sociaal realisme en het abstract expressionisme. Inmiddels heeft zijn werk een meer conceptueel karakter: hij maakt architectonisch en industrieel gevormde sculpturen, reliëfwerken en installaties. De installatie- en reliëfkunst van Rechmaoui is geïnspireerd op de geografie en de rijke culturele geschiedenis van Beiroet en weerspiegelt vaak thema’s van verstedelijking en hedendaagse sociale en gedragsverhoudingen. Hij gebruikt industriële materialen zoals beton, rubber, teer en glas.

Rechmaoui krijgt de prijs uitgereikt op 23 mei 2019 in het Bonnefantenmuseum, waar dan zijn solotentoonstelling te zien is. De Turkse tentoonstellingsmaker Zeynep Öz maakte deze als gastconservator samen met de kunstenaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share