Geen categorie

Vikingbier bij Vikingexpositie Fries Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Liefhebbers kunnen hun bezoek aan de komende tentoonstelling Wij Vikingen in het Fries Museum afsluiten met een toepasselijk biertje. Speciaal voor de expositie maakte Grutte Pier Brouwerij namelijk een speciaal ‘vikingbier’.

Rodulf de Viking is een zachte honingtripel met een alcoholpromillage van 7,5%. Er zit honing in omdat dat een belangrijk ingrediënt is van het door Vikingen veel gedronken mede.

Het etiket van Rodulf de Viking.

De naam van het bier komt van de Viking Rodulf die in 873 met zijn manschappen Frisia binnenviel. De beruchte Vikingleider was de schrik van de Noordzee. Hij beval de inwoners schatting te betalen, een soort afkoopsom. Deden ze dat niet, zou hij alle mannen vermoorden. De Friezen weigerden en gingen de confrontatie aan. In een bloedige strijd hakten ze Rodulf en 800 andere Vikingen in de pan. De Vikingen die het overleefden mochten pas vertrekken toen ze een flinke som zilver hadden betaald.

De tentoonstelling Wij Vikingen in het Fries Museum opent op 19 oktober. Aan de hand van archeologische schatten ontdekt de bezoeker dat Viking geen volk, maar een levensstijl was. Deze levensstijl omvatte meer dan alleen de beruchte plunderingen.

De Vikingen waren namelijk ook zeer bedreven handelaren met een uitgebreid netwerk, waar ook de Nederlandse kustbewoners van profiteerden. Het kwam zelfs voor dat Nederlanders zich bij de Vikingen aansloten en deelnamen aan hun rooftochten. In Wij Vikingen vertellen meer dan 500 objecten uit binnen- en buitenland over de complexe relatie tussen de Nederlandse kustbewoners en Vikingen.

Wij Vikingen, 19 oktober 2019 t/m 15 maart 2020 in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share