Geen categorie

Rijksmuseum koopt 15de-eeuwse Chinese schildering

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second
Ye Shuangshi, Zilverfazanten onder lentebloesems, ca. 1500, Rijksmuseum, aangekocht samen met de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst.

Het Rijksmuseum en de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK) hebben gezamenlijk een zeldzame vijftiende-eeuwse schildering van de Chinese kunstenaar Ye Shuangshi gekocht. Volgens het museum behoort Zilverfazanten onder lentebloesems tot de top van de Chinese schilderkunst.

Het werk is een zeldzame schildering uit de vijftiende eeuw. Het paar zilverfazanten staan samen met de andere vogels en de weelderig bloeiende voorjaarsplanten symbolen voor geluk en voorspoed. Dit soort kleurrijke bloem- en vogelschilderingen waren geliefd aan het keizerlijk hof, met hun gelukbrengende symboliek geschilderd in een naturalistische, nauwgezette stijl.

Kunstenaar Ye Shuangshi was de neef van de beroemde Lü Ji (c.1439-voor 1505) en hij was waarschijnlijk net als zijn oom een schilder aan het keizerlijk hof. Hoewel van Lü Ji meerdere werken zijn overgeleverd, zijn er van Ye Shuangshi slechts twee werken bekend. Het Rijksmuseum noemt het daarom bijzonder dat het samen met de VVAK nu een van de werken hebben weten aan te kopen.

Het Rijksmuseum noemt de aankoop is de kroon op het honderdjarig jubileum van de VVAK, die haar collectie in het museum heeft ondergebracht. Ter gelegenheid van het jubileum toont het Rijksmuseum in het Aziatisch Paviljoen enkele hoogtepunten uit de collectie van de VVAK. Zo is er een kabinet ingericht met de hoogtepunten uit de collectie Indiase miniaturen. Ook zijn er Aziatische bronzen beelden te zien, met als kern de uitzonderlijke Indonesische collectie.

De verzameling van de VVAK is al sinds 1952 in bruikleen bij het Rijksmuseum. Ze vormt de hoofdcollectie van de opstelling in het Aziatisch Paviljoen. De twee organisaties werken nauw samen bij de zorg ervoor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share