Geen categorie

BBC-programma ontdekt schilderij John Constable

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

In het BBC-programma Fake or Fortune onderzoekt kunsthandelaar en -historicus Philip Mould sinds 2011 samen met presentatrice Fiona Bruce of een kunstwerk echt of vals is. In de aflevering van afgelopen zondag stond een schilderij centraal dat hij ooit zelf kocht en later weer verkocht, tot tweemaal toe. Het werk bleek een echte John Constable, ter waarde van zeker 2 miljoen euro.

Het schilderij dat nu een echte Constable is.

Mould kocht het doek in de jaren 90 voor 10.000 pond (nu bijna 11.000 euro). Hij verkocht het door en kocht het enkele jaren later weer terug. In 2000 verkocht hij het andermaal, voor omgerekend 38.000 euro aan zakenman Henry Reid.

Mould vermoedde toen al dat het om een stuk ging van landschapsschilder John Constable (1776-1837). Hij kon dat echter niet bewijzen. Constable was een van de meest vervalste kunstenaars van de negentiende eeuw en experts durfden het daarom niet aan het schilderij aan hem toe te schrijven.

Fragment uit Fake or Fortune, met Philip Mould bij het schilderij.

Als medepresentator van Fake or Fortune lukte hem dat wel. Mould en Bruce ontdekten dat het werk een vroege versie is van Constables beroemde Hay Wain (hooiwagen). Dat schilderij bevindt zich in de National Gallery in Londen.

Het onderzoeksteam ontdekte uiteindelijk dat Constables zoon het werk ooit in bezit had en had verkocht. Dat bleek de doorbraak waar het team op zat te wachten. Twee experts oordeelden vervolgens dat het landschap wel degelijk een Constable is. Of zoals Mould het nu zelf noemt: “een vergissing van 2 miljoen pond”. Hij verkocht het achteraf bezien immers voor een ‘schijntje’.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share