Geen categorie

Zaans Museum krijgt privécollectie

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Het Zaans Museum had tot voor kort slechts weinig objecten van de Zaanse firma Molenaar’s Kindermeel. Na de sluiting van de fabriek in de jaren ’70 bleef er namelijk weinig bewaard van de bedrijfscollectie. Dankzij een schenking kan het museum nu uitgebreider aandacht besteden aan de geschiedenis van het bedrijf.

De schenking bestaat uit verpakkingen, speel- en lesmateriaal en reclameposters. Martine Verstraete, hoofd Museale Zaken van het Zaans Museum is blij met de collectie. “Molenaar’s Kindermeel vertegenwoordigt al het goede van de Zaanstreek. Ondernemerschap en innovatie verpakt in design van ongekende kwaliteit.”

Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was Molenaar’s Kindermeel marktleider met meer dan 7 miljoen verkochte pakjes kindermeel. Dat was mede te danken aan vele positieve aanbevelingen van artsen en verpleegkundigen. Ook de goede ervaringen van ouders van jonge kinderen, de heldere reclames en de redelijke prijs van het product maakten Molenaar’s Kindermeel tot een begrip.

Het Zaans Museum ontvangt de schenking van Neeltje Bleker-Swart en Maarten Molenaar. Ze zijn familie van Pieter Molenaar en Gerbrand Swart die in 1888 in Westzaan de firma P. Molenaar & Co oprichtten.

Neeltje Bleker-Swart een haar echtgenoot Otto Bleker onderzochten de geschiedenis van het familiebedrijf en verzamelden veel verpakkingen, speel- en lesmateriaal en reclameposters van Molenaar’s Kindermeel. Naar aanleiding van het onderzoek verscheen gisteren hun boek Molenaar’s Kindermeel, over de geschiedenis van het familiebedrijf.

Een greep uit de collectie is tot en met 31 januari te zien in het Zaans Museum. Het boek Molenaar’s Kindermeel is te koop in de Museumwinkel.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share