Geen categorie

Rembrandts laatste zelfportret onder de hamer

0 0
Read Time:51 Second

Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669), Zelfportret bij het Raam, 1648, ets, gravure en droge naald.

Christie’s Londen veilt op 2 december een aanzienlijk aantal prenten van Rembrandt, 26 om precies te zijn. De opmerkelijkste uit de serie is misschien wel Zelfportret  bij het Raam, Rembrandts laatste geëtste zelfportret.

De Leidse molenaarszoon beeldde zich meestal af als een vrolijke man in goeden doen, maar dit portret uit 1648 is een uitzondering. Het toont een 42-jarige man getekend door de dood van zijn vrouw Saskia en geldgebrek.

Met de  etsnaald in zijn  rechterhand blikt Rembrandt recht in de spiegel: ‘Kijk, dit is er van me geworden’, lijkt hij te willen zeggen. De waarde van Zelfportret  bij het Raam is geschat op tussen de 12.000 en 17.500 euro en het is daarmee overigens lang niet de duurste Rembrandt uit Christie’s Londense prentenveiling. Jezus gekruisigd tussen de twee Dievenmoet tussen de 400.000 en 525.000 euro opbrengen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share