Geen categorie

Museumvereniging voor de rechter om gegevens Museumkaarthouder

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

De privacy van Museumkaarthouders moet volledig gegarandeerd zijn en blijven. Dat vindt de Museumvereniging, uitgever van de Museumkaart, die daarom weigert gegevens over een kaarthouder af te staan aan de Belastingdienst. Morgen, 1 november, dient hierover een kort geding bij de Rechtbank Amsterdam.

In maart 2017 ontving de Museumvereniging een verzoek van de Belastingdienst om van een specifieke kaarthouder bezoekgegevens over een periode te overleggen. De fiscus wil met gegevens over museumbezoek achterhalen of die kaarthouder in Nederland woont en daarmee belastingplichtig is.

De Museumvereniging is niet op het (herhaalde) verzoek ingegaan. Volgens de wet heeft de stichting namelijk een zelfstandige verplichting om af te wegen of de privacy van een kaarthouder in zo’n geval niet langer beschermd zou worden, vindt de vereniging. Ze is bereid de privacy van haar kaarthouders desnoods tot de hoogste Europese rechter te verdedigen. “Onze vrijetijdsbesteding dient veilig en vrij te zijn en te blijven” aldus Mirjam Moll, waarnemend directeur Museumvereniging.

De Museumvereniging heeft grote en principiële bezwaren tegen het delen van bezoekgegevens met derden, ook met de Belastingdienst. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties, waarbij bijvoorbeeld de nationale veiligheid in het geding is, kan er een overstijgend gerechtvaardigd belang zijn, vindt ze. Dat is volgens de vereniging bij dit verzoek van de Belastingdienst niet het geval. Ook denkt de vereniging dat het gebruik van de kaart geen enkele zekerheid geeft over de eigenaar van de kaart.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share