Geen categorie

Reuzentrap naar uitzicht over herrezen Rotterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Nieuws

De trap, het klinkt als De lift, maar met horror heeft de tijdelijke attractie naast station Rotterdam Centraal niets te maken. Mensen met hoogtevrees denken daar wellicht anders over, maar die zullen het 29 meter hoogte gevaarte vermoedelijk niet snel bestijgen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De trap naast station Rotterdam Centraal.

In het dagelijkse leven nemen veel mensen als het even kan de lift of de roltrap, maar de constructie in Rotterdam is zeer populair. Op sommige momenten staat er een serieuze rij voor de ingang. Toegang is gratis, maar er mogen slechts vijftig mensen gelijktijdig naar boven. De trap is en blijft een steigerinstallatie en te veel klimmende personen op één moment zou natuurlijk niet heel veilig zijn.

De 180 treden leiden naar het dak van het Groot Handelsgebouw. Dat doet tijdelijk dienst als uitkijkpost. En biedt uitzicht op een stad die in de Tweede Wereldoorlog aan puin werd gebombardeerd, maar in de decennia daarna glorieus herrees uit de as. Foto’s van Jan Roovers, verspreid over het dak, herinneren aan die jaren.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

20160521_17533120160521_17535720160521_18053520160521_180626

De trap is onderdeel van de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad, die juist die wederopbouw herdenkt. Ze begon al in 2015, 75 jaar na het begin van de oorlog, maar komt dit jaar pas echt op gang met een maandenlange publieksprogrammering. Waarin ook een rol is weggelegd voor de Erasmusbrug, die zijn twintigste verjaardag viert. Kunstenaarsduo VollaersZwart versierde de witte zwaan met fluorescerende oranje vlaggen.

De brug is uiteraard te zien vanaf het dak, net als andere iconische Rotterdamse bouwwerken. De door architectenbureau MVRDV ontworpen en door Dutch Steigers gemaakte trap blijft staan tot en met 12 juni en is toegankelijk van 10 tot 22 uur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share