Geen categorie

De lievelingen van het publiek in Museum Arnhem

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Recensie

Iedere bezoeker van een museum heeft wel een persoonlijke favoriet. Een schilderij, beeld of ander kunstobject dat hem of haar het meest aanspreekt, om wat voor reden dan ook. Museum Arnhem wilde weten voor welke stukken zijn publiek viel en schreef een verkiezing uit. De ‘winnaars’ kregen een plek in de tentoonstelling Publiekslievelingen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Een jaar lang konden bezoekers een stembiljet invullen tijdens hun museumbezoek of via de website. De stemronde leverde uiteindelijk een top 15 op, bestaande uit schilderijen van vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn te zien samen met de favoriete sieraden en hedendaagse kunstwerken.

Pyke Koch, Vrouwen in de straat, 1962-1964, Museum Arnhem.
Zaaloverzicht.

Onder de geselecteerde werken staan motivaties van enkele stemmers en daaruit blijkt maar weer dat de reden dat iemand een stuk mooi vindt per persoon verschilt. “Omdat katten mijn lievelingsdieren zijn “, motiveert de elfjarige Mila haar keuze voor Wilma met kat van Carel Willink. Leo van 62 valt meer voor de titelpersoon: “Die uitstraling van Wilma… een combinatie van kracht én zachtheid. Betoverend!”.

De expositie vindt plaats in het kader van de grotere tentoonstelling Pierre Janssen – In de greep van de kunst, gelijktijdig in Museum Arnhem en Stedelijk Museum Schiedam. Janssen, voormalig directeur van het Arnhemse museum, hield tussen 1959 en 1972 wekelijks hele volksstammen aan de buis gekluisterd met zijn programma Kunstgrepen. Daarin vertelde hij vol passie over kunst.

Jan Sluijters, Dame met fiets, 1910. Museum Arnhem.

Net als Janssen mocht het stemmende publiek vrijuit hun mening geven over een favoriet stuk. Een enkeling deed dat wel net zo enthousiast, zoals de 71-jarige Hetty over Dame met fiets van Jan Sluijters: “Iedere keer wanneer ik langs dit schilderij loop, moet ik glimlachen. Het is een mooie combinatie van verleden en heden. De schoonheid van vroeger niet verliezen, je verval met gratie dragen. Zo zou ik willen zijn, elegant achter de rollator.”

Behalve van bezoekers toont het museum ook de lievelingen van twee professionals. Charlotte Bik, directeur Art & Design bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten, selecteerde tekeningen, schilderijen, vazen en sculpturen en Anne-Karlijn van Kesteren, sieradenconservator van Museum Arnhem, vertelt over haar persoonlijke favorieten.

Hoewel interessant passen de keuzes van Bik en Van Kesteren minder in deze opzet. In tegenstelling tot menig bezoeker kijken zij immers met een professionele blik. En in deze verder heel fijne expositie draait het toch juist om het onbevangen oordeel van het publiek.

Publiekslievelingen, t/m 18 november in Museum Arnhem

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share