Geen categorie

Catharijneconvent krijgt voorwerpen kardinaal Simonis

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Begin september vorig jaar overleed kardinaal Ad Simonis (1931-2020), emeritus aartsbisschop van Utrecht. Museum Catharijneconvent in die stad heeft een deel van zijn nalatenschap gekregen. Het gaat om zijn kardinaalsring, bisschopsstaf, miskelk en twee bisschopsmijters.

Links: Bisschopsstaf van kardinaal Adrianus Simonis uit ebbenhout, zilver en ivoor, gemaakt door Jan Noyons, Utrecht, 1971. Rechts: Mijter van kardinaal Simonis, gemaakt door Scuola Beato Angelico, Milaan, 2002.

Volgens het museum sluiten de voorwerpen naadloos aan bij de collectie bisschoppelijke waardigheidstekens die zich al in het Catharijneconvent bevinden. De staf en de kardinaalsring krijgen daarom een vast plek in de Schatkamer, waar letterlijk schitterende religieuze voorwerpen te zien zijn. Als aartsbisschop gebruikte Simonis de ring, staf, kelk en mijters van 1983 tot 2008.

Gouden kardinaalsring van kardinaal Adrianus Simonis, vervaardiger onbekend, Rome, 1985.

De bisschopsstaf, gemaakt van ebbenhout, ivoor en zilver, is ontworpen door de Utrechtse edelsmid Jan Noyons. De staf was een geschenk van het huldigingscomité uit Simonis’ geboorteplaats Lisse. Simonis had nadrukkelijk om het model van een herdersstaf gevraagd, niet een traditionele kromstaf. Deze staf zal te zien zijn op de tentoonstelling die Museum Catharijneconvent in 2022 presenteert over de veranderingen die de kerk doormaakte in de roerige jaren 60.

Museum Catharijneconvent in Utrecht is een museum voor religieuze kunst. Het is gehuisvest in een voormalig klooster. De katholieke voorwerpen van kardinaal Simonis komen daar dus goed tot hun recht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share