Geen categorie

Hoofdboek

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Recensie

De hoofddoek is voer voor veel discussie. Ze zou een symbool zijn voor onderdrukking van de vrouw. En niet te vergeten heel lelijk. De fototentoonstelling Het Hoofdboek in het  Centraal Museum pakt deze vooroordelen aan.

Enkele van de honderd foto's, gemaakt door Sander Stoepker. Foto: Evert-Jan Pol.

Vanaf een muur kijken honderd met hoofddoek getooide vrouwen de bezoeker aan. Het duurt even voordat duidelijk wordt dat het hier steeds om dezelfde vrouw gaat. De jonge vrouw Boutaïna Azzabi poseerde honderd keer, met steeds een andere hoofddoek, voor de camera van fotograaf Sander Stoepker.

Door de steeds wisselende hoofdbedekking verandert Azzabi’s uiterlijk keer op keer. Daarom lijkt het op het eerste gezicht om honderd verschillende vrouwen te gaan. De foto’s tonen aan dat een hoofddoek kan worden gezien als een sieraad dat het gezicht op een positieve manier uitlicht.

Het Hoofdboek is het eerste project van de nieuwe stichting Cup of Culture. Het project bestaat uit onder meer een boek, een onderzoek, een social mediaplatform over hoofddoeken en deze rondreizende expositie. Het Hoofdboek heeft als doel de hoofddoek in een ander daglicht te stellen. Met de tentoonstelling slaagt de stichting daar alvast in. Het is moeilijk vol te houden dat deze vrolijk ogende jonge vrouw onderdrukt wordt. En dat de hoofddoek lelijk is, kan al helemaal als nonsens bestempeld worden.

Het hoofdboek, t/m 24 februari in Centraal Museum, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share