Geen categorie

Tuinkabouters en andere reuzen

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Recensie

Een reusachtige hond lijkt zijn behoefte te hebben gedaan op een grasveld in de Botanische Tuinen in Utrecht. De metersgrote drol is één van de tien opblaasbare kunststoffen sculpturen die daar deze zomer langs de wandelroute staan tijdens de expositie Air Pressure.

Door: Evert-Jan Pol

Paul McCarthy, Piggies, 2007. Courtesy Hauser & Wirth Zürich London. Foto: Evert-Jan Pol

Verderop liggen twee roze varkens in het gras. Olijke scharreldieren lijken ze, totdat blijkt dat bij een van de twee een deel van de kop ontbreekt. Het werk van Paul McCarthy (niet te verwarren met ex-Beatle Paul McCartny) stemt tot nadenken. De kunstwerken zijn voorbeelden van zogenoemde inflatibles, die in Amerika veelvuldig worden ingezet als reusachtige reclamezuilen. Met zijn eigen inflatibles schotelt de Amerikaanse kunstenaar het publiek een letterlijke uitvergroting voor van onze consumptiemaatschappij.

Paul McCarthy, Santa With Butt Plug, 2007. Courtesy Hauser & Wirth Zürich London. Foto: Evert-Jan Pol

In Nederland is McCarthy (1945) vooral bekend, of misschien zelfs berucht, door zijn bronzen beeld Santa Claus, dat in Rotterdam staat. Doordat de kerstboom die het figuur in zijn rechterhand houdt verdacht veel lijkt op een anale dildo, is het beeld in de volksmond beter bekend als Kabouter Buttplug. In de Botanische Tuinen staat een ruim 24 meter hoge versie van dat beeld, als een reusachtige tuinkabouter. Het torent hoog uit boven het natuurschoon, waarmee het een mooi contrast vormt.

Air Pressure, t/m 15 september in de Botanische Tuinen, Budapestlaan 17, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share