Geen categorie

De aardappeleters: misser of meesterwerk?

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

De aardappeleters is een van de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh. Maar is het een meesterwerk of juist een misser? Die vraag werpt het Van Gogh Museum op in de aankomende tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk?

Vincent van Gogh, De aardappeleters, april-mei 1885, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Het schilderij is een van de hoogtepunten uit de collectie van het Van Gogh Museum, maar werd zeker niet door iedereen als zodanig beschouwd. De tentoonstelling staat stil bij het ontstaansproces van het schilderij, Van Goghs toewijding en doorzettingsvermogen, de betekenis die het werk voor hem had en de kritiek die hij op het schilderij kreeg.

Van Gogh werkte maanden aan zijn Aardappeleters en bereidde het werk zorgvuldig voor. Het schilderij stond voor hem symbool voor het oprechte, ruwe boerenleven, dat in de schilderkunst tot dan toe juist werd geromantiseerd. Hij zag het werk als zijn meesterproef en hoopte met de uitdagende groepscompositie zijn entree te maken op de Parijse kunstmarkt.

Vincent van Gogh, Kop van een vrouw, maart 1885, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Het gehoopte succes bleef echter uit: hij kreeg stevige kritiek van handelaren, kunstenaars én van zijn broer Theo. De aardappeleters werd in geen enkele tentoonstelling opgenomen en belandde onverkocht boven de schoorsteenmantel van Theo’s appartement in Parijs.

Een selectie schilderijen, tekeningen, schetsen en brieven van Vincent van Gogh en werken van zijn tijdgenoten en inspiratiebronnen zoals Jozef Israëls en Anthon van Rappard vertellen het volledige verhaal achter het schilderij De aardappeleters. In het zogenoemde Aardappeleters-atelier komt de bezoeker nog dichter bij het schilderij. In een levensgrote maquette van de boerenwoning van de afgebeelde familie De Groot-Van Rooij kunnen bezoekers letterlijk in het schilderij stappen en workshops volgen.

Van Gogh zag De aardappeleters als het beste wat hij op dat moment had gemaakt. het Van Gogh Museum daagt de bezoeker uit om een eigen mening te vormen over dit wereldberoemde schilderij.

De aardappeleters: misser of meesterwerk?, 8 oktober 2021 t/m 13 februari 2022 in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share