Geen categorie

Boijmans’ mannetje slaat zijn slag in Parijs

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Nieuws

De inbreker in Museum Boijmans Van Beuningen die nieuwsgierig door een gat in de vloer een zaal in kijkt, is verdwenen. Is hij gearresteerd? Nee, hij verblijft momenteel in Parijs, voor een nieuwe klus. Daar slaat hij zijn slag in Monnaie de Paris.

De opvallende sculptuur, die de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan speciaal voor het museum maakte, is sinds 2002 een publiekslieveling in het Boijmans. Officieel heet het werk Manhole, maar zijn koosnaam is het mannetje. Cattelan zelf noemt hem overigens Mr. Boijmans.

De komende maanden zet het mannetje zijn carrière als inbreker voort in een ‘goudmijn’. Want hoewel de Monnaie de Paris tegenwoordig vooral een museale functie heeft, produceert de instelling nog altijd 120.000 gouden munten per jaar. Ook in Parijs steekt hij zijn hoofd door een op maat gemaakt gat in de vloer.

Maurizio Cattelan, Manhole, 2001, bruikleen van de kunstenaar sinds 2002.
Maurizio Cattelan, Manhole, 2001, bruikleen van de kunstenaar sinds 2002.

De verhuizing is op verzoek van de kunstenaar zelf, die er van 21 oktober tot en met 8 januari een aantal werken exposeert. Ervoor in de plaats krijgt Museum Boijmans Van Beuningen eind oktober de sculptuur We uit 2001. Dit werk bestaat uit een bed met daarin twee slapende geklede mannen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share