Geen categorie

Duits museum toont Nederlandse tekeningen

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Enkele jaren duurde de restauratie van 950 tekeningen van Nederlandse oude meesters uit de collectie van de Kunsthalle Bremen. Een selectie van ongeveer 180 werken is nu in het Duitse museum te zien.

Hendrik Kobell, Zeestuk, 1767, Kunsthalle Bremen.

De tentoonstelling Kühles Licht und weite See (koel licht en wijde zee) omvat tekeningen uit de zestiende tot en met achtiende eeuw. Daaronder bevinden zich werken die nog niet eerder te zien waren. Zoals een studie van een knoestige oude boom van Abraham Bloemaert en een door een matroos gemaakte tekening van een met zeewier begroeide mossel.

Hollandse landschapstekeningen vormen zowel in de verzameling als in de tentoonstelling een zwaartepunt. Kunstenaars tekenden in die tijd steeds vaker in de natuur. Geliefde onderwerpen waren het bos, de duinen, de zee en hun eigen leefomgeving, die ze in een realistische stijl weergaven. Van landschapstekenaars als Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael en Esaias van de Velde zijn voorbeelden te zien.

Anoniem, Hollands, Een met zeewier begroeide mossel, 1698, Kunsthalle Bremen.

De expositie staat ook stil bij de restauratie van de tekeningen die in 2014 begon. De werken hebben een geschiedenis van honderden jaren achter de rug, die niet ongemerkt voorbijgegaan is. Restauratoren brachten bijvoorbeeld door luchtvervuiling zwart geworden witte partijen weer in hun oorspronkelijke staat terug. Verder dichtten scheuren en gaten in het papier.

Deze expositie is de eerste van twee tentoonstellingen van Nederlandse kunst die Kunsthalle Bremen dit jaar presenteert. Op 7 april opent er de tentoonstelling Tulpen, Tabak, Heringsfang (tulpen, tabak en haringvangst). Die bestaat uit 32 schilderijen van Nederlandse meesters uit de zeventiende eeuw. Zakenman Carl Schünemann schonk die vorig jaar aan het museum.

Kühles Licht und weite See, t/m 1 juli in Kunsthalle Bremen, Bremen, Duitsland

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share