Geen categorie

Rijksmuseum best bezochte museum van 2018

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis waren net als vorig jaar ook in 2018 de drie best bezochte musea in Nederland. Alleen de volgorde was iets anders. Het Rijksmuseum nam de koppositie over van het Van Gogh Museum.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De bibliotheek van het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum ontving ruim 2,3 miljoen bezoekers. Het Van Gogh Museum kreeg ruim 2,1 miljoen mensen over de vloer. Het Anne Frank Huis mocht ruim 2,1 miljoen bezoekers verwelkomen.

Het bezoekersaantal van het Rijksmuseum steeg dit jaar ten opzichte van 2017. Het Van Gogh Museum zag juist een lichte daling (2.165.000 bezoekers tegenover 2.260.000 vorig jaar). Het aantal mensen dat het Anne Frank Huis bezocht, bleef nagenoeg gelijk.

De vier musea op het Museumplein in Amsterdam trokken in 2018 samen ruim 5,7 miljoen bezoekers. Het Stedelijk Museum sluit 2018 af met, naar verwachting, ruim 695.000 bezoekers. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2017. En het in 2016 geopende Moco Museum ontving ruim 550.000 bezoekers. Ook dit is meer dan in het voorgaande jaar.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Stedelijk Museum.
Moco Museum.

Andere musea in de hoofdstad hadden dit jaar ook niet over belangstelling te klagen. Zo sluit Hermitage Amsterdam 2018 af met ongeveer 440.000 bezoekers. En De Nieuwe Kerk ontving er zo’n 230.000.

Trappenhuis Rijksmuseum van Oudheden.

Veel mensen wisten ook de musea buiten Amsterdam te vinden. Een aantal daarvan kreeg in 2018 meer bezoekers dan ooit. Het Fries Museum in Leeuwarden bijvoorbeeld, werd door 350.000 mensen bezocht; twee keer zoveel als het vorige record uit 2016. Het hoge aantal is vooral te danken aan de tentoonstelling Escher op reis, die tussen 28 april en 28 oktober bijna dagelijks was uitverkocht.

Keramiekmuseum Princessehof in dezelfde stad heeft ook een uitzonderlijk goed jaar achter de rug. Het ontving 88.000 bezoekers. Dit is ruim twee keer meer dan vorig jaar. De meeste mensen kwamen voor de expositie Made in Holland: 400 jaar wereldmerk.

Rijksmuseum van Oudheden in Leiden meldt ook een record. Het trok ruim 220.000 bezoekers, een record. “Het is voor ons museum echt niet vanzelfsprekend om meer dan 200.000 bezoekers in een jaar te trekken, dus op dit resultaat ben ik werkelijk trots”, vertelt directeur Wim Weijland. “Het is een mooie kroon op ons jubileumjaar 2018, waarin het museum zijn 200-jarig bestaan vierde”.

Het Mauritshuis in Den Haag vestigde geen record, maar ontving in 2018 meer buitenlandse bezoekers. Van de verwachte 412.000 bezoekers kwamen er 140.000 uit het buitenland. Die kwamen vooral uit Japan, Verenigde Staten, Duitsland, Groot Brittannië en Frankrijk. Dit jaar merkte het museum ook een opvallende stijging van twintig procent meer Chinese bezoekers.

Het Groninger Museum kende ook een succesvol jaar. Het museum verwacht 2018 af te sluiten met 235.000 bezoekers. Op topjaar 2016 – waarin de tentoonstelling David Bowie is te zien was – na, is dit het hoogste aantal van de afgelopen tien jaar.

Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een moeilijk jaar achter de rug. Er dreigde zelfs even sluiting omdat het museum moet renoveren, maar daar zelf geen genoeg geld voor had. Desondanks wisten de bezoekers het museum te vinden. Vorige week ontving het de honderdduizendste bezoeker van 2018. “We zijn super blij en kijken met veel vertrouwen de toekomst tegemoet”, aldus directeur Hedwig Saam. “Het is een mooi einde van een prachtig en veelbewogen jaar.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share