Geen categorie

De beste exposities van 2018

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Zes keer. Zo vaak waardeerden we afgelopen jaar een tentoonstelling met tien apenstaartjes, het hoogst haalbare aantal. Er was dan ook weer veel moois te zien in 2018.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Zaaloverzicht in de tentoonstelling De Romantiek in het Noorden in het Groninger Museum.

Een van de tentoonstellingen die een 10 kregen, vond plaats in het Duitse Bremen. Voor mooie kunst hoef je immers niet altijd in Nederland te blijven; ook (vlak) over de grens is veel te zien. En de expositie Tulpen, Tabak, Heringsfang (Tulpen, tabak, haringvangst) in Kunsthalle Bremen had een Nederlands tintje. Ze was in haar geheel gewijd aan Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw.

In eigen land was uiteraard ook veel te beleven. Nog maar twee weken geleden opende in het Centraal Museum bijvoorbeeld Utrecht, Caravaggio en Europa, een prachtige tentoonstelling over de invloed van Caravaggio op andere kunstenaars.

Yayoi Kusama
Invisible Life, 2000, particuliere collectie (expositie Actie <-> Reactie in Kunsthal Rotterdam).

Wat de laatste tijd opvalt, is dat musea in hun programmering steeds vaker inspringen op de behoefte van bezoekers om mooie plaatjes te maken voor op social media. Actie <-> Reactie in Kunsthal Rotterdam is daar een goed voorbeeld van. De vaak lichtgevende en soms spiegelende kunstwerken lenen zich uitstekend voor foto’s en filmpjes. En Instagram staat daar dan ook vol mee.

A Balancing Act in Kunsthal Kade was ook geliefd onder de fotograferende en op social media actieve bezoekers. Met name de levensgrote ‘zwevende’ olifant had over belangstelling weinig te klagen.

De musea boden in 2018 met hun tentoonstellingen voor ieder wat wils. Had je zin in klassieke kunst? Dat was er. Toch liever iets hedendaags? Dan hoefde je ook niet te treuren. Zelfs mensen met een voorliefde voor sciencefiction kwamen aan hun trekken, met de robots in Museum Speelklok. Het was kortom weer een goed expositiejaar. Onze, zeer persoonlijke, top 10 staat hieronder:

Top 10 van 2018

1 – Iran – Bakermat van de beschaving (Drents Museum, Assen)

Aardewerken kom, 1450-1150 c. Chr., Godin Tappeh, Nationaal Museum van Iran, Teheran (in expositie Iran in Drents Museum).

2 – Utrecht, Caravaggio en Europa (t/m 24 maart 2019 in het Centraal Museum)

3 – De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner (Groninger Museum, Groningen)

4 – Robots love Music! (t/m 3 maart 2019 in Museum Speelklok, Utrecht)

5 – Actie <-> Reactie. 100 jaar kinetische kunst (t/m 20 januari 2019 in Kunsthal Rotterdam)

6 – Tulpen, Tabak, Heringsfang. Niederländische Malerei des Goldenen Zeitalters (Kunsthalle Bremen, Bremen, Duitsland)

7 – A Balancing Act (t/m 6 januari 2019 in Kunsthal Kade, Amersfoort)

Daniel Firman, Nasutamanus, 2012, courtesy Galerie Perrotin Hong Kong & Paris (in expositie A Balancing Act in Kunsthal Kade).

8 – High Society (Rijksmuseum, Amsterdam)

9 – Leonardo da Vinci (t/m 6 januari 2019 in Teylers Museum, Haarlem)

10 – Hans Op de Beeck – Sea of Tranquillity (t/m 9 juni 2019 in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam)

We hebben natuurlijk lang niet alles kunnen zien, dus het kan zijn dat we geweldige exposities gemist hebben. Alle andere recensies zijn te vinden via deze pagina.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share