Geen categorie

Museum Gouda krijgt schilderij Weissenbruch

0 0
Read Time:58 Second

Nieuws

De Vrienden van Museum Gouda hebben een schilderij van Hendrik Johannes Weissenbruch aangekocht voor het museum. Met Koeien in een polderwei is de collectie Haagse School van het museum weer verder uitgebreid. Eerder al verwierf het het monumentale schilderij Molen in polderlandschap nabij Noorden van Weissenbruch.

Hendrik Johannes Weissenbruch, Koeien in een polderwei, collectie Museum Gouda.

De nieuwe aanwinst is juist een klein doek, geschilderd in groengrijs. Volgens het museum is het typisch een Weissenbruch. Het werk toont een koe, van achteren geschilderd en een liggend koetje, bijna een abstracte vlek op drassig land.

Het schilderij is voor het eerst te zien zijn tijdens de tentoonstelling Henri Fantin-Latour (van 26 oktober 2013 tot en met 30 maart 2014). Fantin-Latour en Weissenbruch waren tijdgenoten, maar terwijl de eerste een echte binnenschilder was met stillevens en portretten, was de laatste een echte buitenschilder, met polders, molens en luchten.

Museum Gouda  is heel blij met de aankoop door de Vrienden”, vertelt directeur Gerard de Kleijn. “Als dit schilderijtje ergens goed tot zijn recht komt, is het wel op de bovenverdieping van Museum Gouda.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share