Geen categorie

Illustrator Koekkoek niet fout in oorlog

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Nieuws

Marinus Adrianus Koekkoek (1873-1944) was niet fout tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot die conclusie komt het Nationaal Onderwijsmuseum na een onderzoek voor een expositie over deze illustrator van schoolplaten.

 

Marinus Adrianus Koekkoek (1873-1944), In sloot en plas.

Hij werd er lange tijd van verdacht propaganda-affiches te hebben ontworpen voor de Nationale Jeugdstorm, een door de fascistische Hitlerjugend geïnspireerde jongerenorganisatie. Ook zou hij antisemitische illustraties voor Het Nieuwe Volk hebben getekend.

Naar nu blijkt was er sprake van een naamsverwarring. Niet Marinus Koekkoek, maar zijn zoon Kees Koekkoek (1903-1982) was de collaborateur. Hij ondertekende zijn werk vaak met ‘Koekkoek M.A.zn’ (betekenis: zoon van Marinus). En dat zorgde voor de verwarring.

Marinus Adrianus Koekkoek maakte dus geen nazi-propaganda, maar wel fraaie schoolplaten, waarvan een enkeling zeer bekend is. Toch doet de naam van de illustrator zelf niet bij iedereen een belletje rinkelen. Zijn tijdgenoten Isings en Jetses zijn bekend geworden, maar dat gaat voor Koekkoek niet op, en dat ondanks zijn enorme oeuvre.

Zijn talent had hij niet van een vreemde; zijn vader was kunstschilder Willem Koekkoek. Al op jonge leeftijd ontwikkelde Koekoek junior een voorkeur voor het schilderen van landschappen en dieren. Zijn teken- en schilderstalent, gecombineerd met zijn observatievermogen, leverde hem belangrijke opdrachten op. Voor uitgever Wolters uit Groningen maakte hij de bekende schoolplaten die gebruikt werden tijdens de biologieles. In sloot en plas, waarnaar de tentoonstelling is vernoemd, is de bekendste plaat. Daarop bracht hij het leven boven én onder water op intrigerende wijze in beeld.

In sloot en plas – Leven en werk van illustrator M.A. Koekkoek, t/m 8 januari 2012 in het Nationaal Onderwijsmuseum, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share