Geen categorie

Artistiek Bergen

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Brecht, De roddel, 2007, inkt, aquarel en acryl, 14,5 x 21 cm.

Het Noord-Hollandse Bergen was in het begin van de vorige eeuw de woonplaats van vele kunstenaars, onder wie Charley Toorop, Leo Gestel en Dirk Filarski. Ze hoorden bij de zogenoemde Bergense School, een groep met voornamelijk expressionistische kunstenaars. Maar ook in de jaren daarna bleef Bergen en omgeving een broedplaats voor artistiek talent, zoals blijkt uit de expositie Bergen Geestgrond in Museum Kranenburgh.

In de expositie staat een twintigtal creatieve geesten centraal, onder wie Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Thé Lau en Rob Scholte. In de tweede helft van de twintigste eeuw groeiden ze op in de driehoek Bergen, Alkmaar, Heiloo. De onderlinge contacten waren intensief. De bindende factor was kunst van hoog niveau.

Omdat zich onder de nieuwe generatie behalve beeldend kunstenaars ook schrijvers en musici bevinden, is de expositie multidisciplinair. Er wordt uiteraard kunst getoond, maar er staan ook lezingen en muzikale optredens op het programma.

De tentoonstelling is onderdeel van het project Bergen Geestgrond, dat verder bestaat uit boek, een cd en een film. De initiatiefnemers willen laten zien wat de kunstenaars inspireerde en nog steeds inspireert. Het accent ligt op de gemeenschappelijke projecten van de deelnemers.

Bergen Geestgrond, van 14 april tot 12 juli in Museum Kranenburgh, Bergen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share