Geen categorie

Zaterdag is tekendag in het Rijksmuseum

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Op bankjes zitten bezoekers met een schetsboekje op schoot. Al tekenend nemen ze de kunst in zich op. Het is een beeld dat de komende zaterdagen steeds gewoner zal worden in het Rijksmuseum.

Tekst, foto’s en tekeningen: Evert-Jan Pol

Twee bezoekers tekenen De bedreigde zwaan van Jan Asselijn. Tekening: Evert-Jan Pol.
Twee bezoekers tekenen De bedreigde zwaan van Jan Asselijn.

 

Met de langdurige campagne #hierteekenen (ook direct de hashtag voor op sociale media) wil het museum iedereen stimuleren beter te leren kijken naar kunst. Menig bezoeker kijkt immers heel vluchtig, zonder veel te zien. De telefooncamera neemt niet zelden de functie van het oog over.

Een bezoeker tekent een model. Foto: Evert-Jan Pol.
Een bezoeker tekent een model.

Voor bezoekers aan het Rijks liggen daar daarom in het vervolg elke zaterdag schetsboekjes en potloden klaar. In de boekjes staan tekenopdrachten, maar natuurlijk is iedereen vrij vast te leggen wat hij of zij wil.

Een vrolijke vioolspeler van Gerard van Honthorst. Foto en tekening: Evert-Jan Pol.
Een vrolijke vioolspeler van Gerard van Honthorst.

“Het zou mooi zijn als we iets meer oog voor detail krijgen en dat moeten we misschien wel leren”, aldus directeur Wim Pijbes. “Door rustig te gaan zitten met potlood en schetsblok ga je dingen zien die je nooit waren opgevallen zoals details en lijnen.”

Uw verslaggever nam de proef op de som en kwam tot de conclusie dat Pijbes gelijk heeft. Het was mij nooit eerder opgevallen dat het hoofddeksel van Cesar van Everdingens Meisje met een brede hoed linten heeft. Toch zag ik deze persoonlijke favoriet al vaker. Maar nog niet eerder ging ik ervoor zitten om het na te tekenen. Die actie dwong mij inderdaad beter te kijken.

De campagne ging afgelopen weekend feestelijk van start, met diverse activiteiten. Zo kon iedereen meewerken aan de langste tekening van het museum. En wie er de moed voor had, mocht in de centrale hal een levend model teken, onder toeziend oog van velen.

Iedere bezoeker kreeg bij binnenkomst een schetsboekje en potlood mee. Een enkeling liet het schriftje achter op een bank, maar veel anderen namen de uitdaging wel aan en zetten het potlood aan het werk. Jong en oud schetsten er lustig op los, zonder enige vorm van gêne. Het initiatief toont aan dat veel mensen best willen tekenen in het museum, maar vaak wel een duwtje in de rug nodig hebben.

#hierteekenen, elke zaterdag in het Rijksmuseum, Amsterdam. Boekjes en potloden zijn verkrijgbaar bij de infobalie.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share