Geen categorie

Van Gogh Museum koopt eerste Van Gogh in 5 jaar

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Het Van Gogh Museum heeft voor het eerst sinds 5 jaar een werk van Vincent van Gogh (1853-1890) aangekocht. Het gaat om de aquarel Knotwilg uit juli 1882. “Dit werk stond specifiek op onze wensenlijst als belangrijke mogelijke aankoop omdat het een van de meest representatieve waterverftekeningen uit Van Goghs Haagse periode is”, aldus museumdirecteur Axel Rüger.

Vincent van Gogh, Knotwilg, 1882, collectie Van Gogh Museum.

Van Gogh maakte de waterverftekening in Den Haag, in een periode waarin hij voor het eerst meerdere grote en volwaardige aquarellen vervaardigde. Over dit werk was hij van alle waterverftekeningen zelf het meest tevreden. “Ik heb dien ouden kanjer van een knotwilg nog geattaqueerd en ik geloof dat dat de beste van de aquarellen geworden is”, schreef Vincent van Gogh op 31 juli 1882 aan zijn broer Theo.

Het werk toont een weggetje langs een sloot waaraan een knotwilg staat. In de achtergrond zijn de remisegebouwen van het station Rijnspoor goed zichtbaar. Op een van zijn vele tochten in de omgeving van zijn huis aan de Haagse Schenkstraat kwam Van Gogh deze plek tegen. Hij beschrijft het motief uitvoerig in twee brieven, en gaat daarbij ook in op de sfeer van de voorstelling die hij wilde oproepen.

Knotwilg wordt getoond samen met een aantal andere werken uit de tijd dat Van Gogh in Den Haag woonde zoals Scheveningse vrouw (november-december 1881) en Landweg (maart-april 1882). Ook te zien zijn de brieven waarin Van Gogh Knotwilg beschreef én waarin hij een schets maakte naar de waterverftekening, eveneens in van waterverf. Beide brieven en de briefschets bevonden zich al in de collectie van het Van Gogh Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share