Geen categorie

Texels museum toont in scheepswrak gevonden 17de-eeuwse jurk

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Nieuws / Expositie

Archeologen hebben onlangs in een scheepswrak bij Texel een bijzondere zeventiende-eeuwse garderobe gevonden. Het Texelse museum Kaap Skil toont een selectie hieruit.

Een van de opmerkelijkste objecten is een complete japon, gezien de maat ooit gedragen door een vrouw met een fors postuur. Volgens het museum is het een unieke vondst, omdat er nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard is gebleven.

 

Rechts: de gevonden japon. Links: een schilderij van William Larkin met daarop een soortgelijke jurk.
Rechts: de gevonden japon. Links: een schilderij van William Larkin met daarop een soortgelijke jurk.

 

De japon stamt waarschijnlijk uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Het kledingstuk is gemaakt van zijde, geweven in damast, waarmee een bloemmotief is aangebracht. Het is bijna zeker dat de originele japon één kleur had. Door het ruime gebruik van zijde en het model is duidelijk dat de jurk toebehoorde aan een dame uit hogere kringen.

Volgens het museum zijn er nog veel vragen en is er nog veel onderzoek nodig voordat duidelijk is wat de herkomst van deze japon is. Omdat op een eveneens gevonden boekkaft het wapen van de Engelse koning Karel I (1600-1649) prijkt, is het niet onwaarschijnlijk dat een lid van de Engelse koninklijke familie Stuart de eigenaresse was.

 

Detail van het gevonden etui.
Detail van het gevonden etui.

 

De japon bestaat uit een lijfje met een aangerimpelde wijde rok die openvalt aan de voorzijde. Het lijfje heeft ingezette mouwen, met losvallende overmouwen en mouwkappen. De hals is voorzien van een opstaande kraag. Het model van de gevonden japon vertoont overeenkomsten met de kleding op schilderijen uit de vroege zeventiende eeuw. Met name de rode japon die gravin Catherine Howard op een schilderij van William Larkin draagt lijkt er qua model sterk op.

Kaap Skil toont behalve de japon ook andere kledingstukken en andere objecten, zoals de boekkaften, een roodfluwelen etui met daarin een luizenkammetje en een pomander. Dit is een juweel in bolvorm dat edellieden droegen als geurverspreider. In de middeleeuwen en de vroeg moderne tijd was het gewoon dat mensen van adel een medaillon om de hals droegen met daarin blaadjes van kruiden of bloemen. De geur die dit verspreidde was bedoeld om zelf lekker te ruiken, maar ook om de in de stad zeer onwelriekende geur te maskeren.

 

Pomander uit het wrak (links) en op een schilderij van Jacob Cornelisz van Oostzanen.
Pomander uit het wrak (links) en op een schilderij van Jacob Cornelisz van Oostzanen.

 

De vondst is gedaan bij een wrak dat is gezonken op de Reede van Texel. In Kaap Skil is een levensechte maquette te zien van deze ankerplaats. Lange tijd heeft het zogenaamde Palmhoutwrak onder het zand bedolven gelegen. Toen het schip gedeeltelijk vrij spoelde en ontdekt werd, hebben archeologen van de Rijksdienst verkennend onderzoek gedaan.

Kaap Skil toont de vondsten tot en met 16 mei. Daarna worden ze verder onderzocht en geconserveerd. Het museum hoopt de japon en andere objecten op termijn in een permanente tentoonstelling te kunnen tonen.

Garde Robe, t/m 16 mei in Kaap Skil, Oudeschild, Texel

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share