Geen categorie

Museumweek geopend met Hondekop

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Nieuws

Met de onthulling van een gouden Hondekop op het Domplein in Utrecht is de Nationale Museumweek 2016 geopend. De komende dagen brengen vijf musea steeds één topstuk naar de mensen toe, in een blinkende goudkleur en vaak sterk uitvergroot. De Museumvereniging hoopt zo mensen die normaal niet snel naar een mensen gaan enthousiast te maken.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

 

De Hondekop op het Domplein in Utrecht
De Hondekop op het Domplein in Utrecht

 

30.000 Museumkaarthouders hebben recent hun stem uitgebracht op het Gouden Pronkstuk van hun voorkeur. Daarvan stemde 58% op de Mat ’54 uit de collectie van het Spoorwegmuseum. Zijn bijnaam Hondekop dankt hij aan de neus, die wel wat weg heeft van de snuit van een bepaalde trouwe viervoeter.

De andere geselecteerde topstukken zijn de gouden drinkhoorn uit Stedelijk Museum Kampen, het mesheft Eva uit het Zeeuws Museum in Middelburg, het zwaard van Grutte Pier uit het Fries Museum in Leeuwarden en de Mosasaurus uit Natuurhistorisch Museum Maastricht. In de betreffende steden schitteren ‘gouden’ kopieën van de objecten op populaire locaties. De Mosasaurus en de Hondekop hoefden niet opgeblazen te worden, want hun formaat is al indrukwekkend genoeg.

De uitgelichte voorwerpen zijn uitgevoerd in ‘goud’ omdat het thema van de Nationale Museumweek net als vorig jaar Ons echte goud is. Op de site van de Museumweek zetten de musea elk één topstuk op een voetstuk en veel musea doen ook iets extra’s. Het ene museum biedt korting op de toegangsprijs, het andere organiseert allerlei activiteiten. In het Spoorwegmuseum bijvoorbeeld, kunnen kinderen tijdens een ’treinsafari’ op zoek naar alle aanwezige ‘dieren’. De Hondekop is namelijk niet alleen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share