Geen categorie

Schattige dieren met een boodschap

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Recensie

David Shrigley, I’m Dead, 2011, privécollectie.

Een zwarte kat – fier rechtop – kijkt me droevig aan. In zijn voorpootjes houdt hij een bord vast, met daarop de tekst I’m Dead. Deze vrij correcte, maar toch onverwachte boodschap doet me hardop grinniken in de museumzaal. De tentoonstelling We Are Animals in Kunsthal Rotterdam is vaak grappig, soms ook ontroerend en zet de bezoeker aan het denken over hoe mensen met dieren omgaan.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

In menig woning loopt wel een kat of hond rond of maakt een ander soort dier deel uit van het huishouden. Mensen houden van dieren en omringen zich er graag mee. Zelf beschouw ik onze eigen kat als een volwaardige huisgenoot, waar ik hele gesprekken mee voer. Als gevolg van onze liefde voor schattige, aaibare wezens doen verkopers van knuffeldieren goede zaken. Dit jaar kocht ik nog twee kattenknuffels en een knuffelbeer (ja, ik ben een volwassen man). En foto’s en filmpjes van katten zijn razend populair op internet.

De in de tentoonstelling We Are Animals vertegenwoordigde kunstenaars onderzoeken dit gegeven en laten tegelijkertijd de keerzijde zien. Zo komen er aangrijpende foto’s van dierentuinen voorbij. Die drukken ons met de neus op de feiten: niet alle deuren leven in vrijheid. De installatie van Maurizio Cattelan, met een konijn hangend aan zijn extreem lange oren, maakt de scheve machtsverhouding tussen mens en dier ook duidelijk. De mens kan alles met een dier doen wat hij maar wil. Veel werken in de expositie houden ons een spiegel voor.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Paul McCarthy, Mechanical Pig, 2003-2005, Faurschou Collection.
Sorrow Filled Cat I, II en III van Laura Ford kijken naar het schilderij Lunacy van Martin Eder.
Paola Pivi, That’s a good question (detail), 2020.
Pascal Bernier, Accident de Chasse – lion cub, 2021

Het schattige bewegende varken van Paul McCarthy (nee, niet de Beatle) lijkt dat ook te doen. Zoals ze daar ligt, met een lach op haar snuit, is ze enorm aandoenlijk. ‘Hoe kun je dat dier opeten?’, zou de achterliggende boodschap kunnen zijn.

De dierentuin die Hal 2 van de Kunsthal tijdelijk is, biedt onderdak aan dieren van uiteenlopende pluimage. Van een levensgrote kameel en olifant tot gevederde yogaënde ijsberen. En van opgezette aangeklede katten tot een schattig leeuwenwelpje. En zag ik daar nu echt ratten?

De tentoonstelling zou eigenlijk duren tot en met 23 mei, maar we weten allemaal waarom ze verlengd is. En dat komt goed uit, want daardoor zijn de wonderlijke wezens ook nog op Dierendag (4 oktober) te bezoeken.

We Are Animals, t/m 24 oktober in Kunsthal Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share