Geen categorie

De kunst van Pat Andrea in Museum MORE

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Museum MORE in Gorssel brengt dit najaar een ode aan Pat Andrea (1942). Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland van deze Nederlandse kunstenaar. Het museum toont daarin ruim tachtig werken.

Pat Andrea, die afwisselend in Parijs en Buenos Aires woont en werkt, maakt speelse en tegelijkertijd verontrustende schilderijen en tekeningen, waarin geweld, macht en erotiek belangrijke rollen spelen. “Andrea’s kunst heeft een klassieke kwaliteit en kan tegelijkertijd dramatisch, grappig, rauw en delicaat zijn”, aldus Maite van Dijk, artistiek directeur van Museum MORE. “Bovendien is hij een van de meest succesvolle kunstenaars van zijn generatie, vandaar dat we heel blij zijn dat we dit eerbetoon van formaat kunnen brengen.”

Andrea heeft altijd veel waarde gehecht aan de toegankelijkheid van zijn werk. Voor hem bestaat er geen grens tussen zogenaamd hoge en lage kunst. Hij presenteert zijn voorstellingen met een heldere, klare lijn. Niet toevallig was Hergé, de tekenaar van Kuifje en beoefenaar van die klare lijn, in de jaren zeventig een van zijn eerste verzamelaars. Wat volgde, is een carrière waarin de internationale waardering voor Andrea’s kunst zou groeien en die onder meer zou leiden tot een docentschap aan de prestigieuze École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs en het lidmaatschap van de Academie des Beaux Arts de l’Institut de la France.

Pat Andrea aan het werk. Foto: Museum MORE.

De expositietitel ¿Qué Pasa? (Spaans voor ‘Wat is er aan de hand?’) verwijst naar een citaat van Pat Andrea in een interview met Pierre Janssen uit 1975. “Het is ook eigenlijk het moment waar niemand nog precies weet wat er gebeurt. Kijk maar naar die vrouw, hoe ze kijkt. Kijk maar naar die hond, hoe die kijkt. Kijk maar naar die man, hoe die kijkt. Eigenlijk weet niemand, ziet niemand nog wat er gebeurt, maar het gebeurt wél al”.

Een van de werken in de tentoonstelling is een verloren gewaand paneeltje dat het museum onlangs ontdekte. Het gaat om Vrouw en berenklauw, deel van een drietal schilderijtjes waarmee Andrea in 1963 de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst won. Het werk geeft een ogenschijnlijk paradijselijke idylle weer terwijl er ook een onderhuidse dreiging voelbaar is.

Hoewel de expositie pas vanaf 10 oktober open is voor publiek, kunnen bezoekers van 3 tot en met 7 oktober al een voorproefje krijgen. In die periode werkt Andrea namelijk dagelijks enkele uren aan een monumentale wandtekening in het museum. Bezoekers kunnen dan getuige zijn van de geboorte van een nieuw kunstwerk: La puñalada oftewel De dolksteek. Het ontwerp voor deze tekening is geïnspireerd op de Argentijnse tango.

¿Qué Pasa? – De kunst van Pat Andrea, 10 oktober 2021 t/m 23 januari 2022 in Museum MORE, Gorssel

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share