Geen categorie

Man steelt duim terracottakrijger uit expositie

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second
Kleine replica van een terracottakrijger. Foto: Evert-Jan Pol.

Een tweeduizend jaar oud beeld uit de tentoonstelling Terracotta Warriors of the First Emperor in The Franklin Institute in Philadelphia mist een duim. Een bezoeker brak die af en nam hem mee naar huis. China eist nu een zware straf voor de dief en vandaal.

Het beeld is een van tien eeuwenoude terracottakrijgers die het museum te leen heeft. Het vernielde exemplaar had een waarde van 4,5 miljoen dollar (3,6 miljoen euro), meldt de BBC.

Het beroemde terracottaleger stamt uit de derde eeuw voor Christus en werd gemaakt in opdracht van de Eerste Keizer van China, Qin Shi Huangdi. De duizenden levensgrote voetsoldaten, ruiters met paarden, boogschutters en wagenmenners moesten het mausoleum, zijn toekomstige tombe, bewaken. Enkele jonge boeren ontdekten dit leger bij toeval in 1974. Ze deden daarmee één van de grootste archeologische vondsten van de twintigste eeuw.

De diefstal vond al plaats op 21 december, toen de dader een zogeheten Ugly Sweater Party in het museum bezocht. Museumpersoneel ontdekte pas op 8 januari dat er een duim ontbrak. De FBI hield na onderzoek een 24-jarige verdachte aan. De man werd vorige week aangeklaagd. China wil nu dus dat de man een zware straf krijgt, want de beelden gelden als belangrijk nationaal cultureel erfgoed.

Het Drents Museum toonde in 2008 veertien terracottakrijgers. De tentoonstelling Het Terracotta Leger van Xi’an – Schatten van de eerste keizers van China was een van de succesvolste uit zijn geschiedenis. Toen bleven alle beelden wel heel.

De expositie in The Franklin Institute is nog te zien tot en met 4 maart.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share