Geen categorie

Withoos ontmoet Withoos in Westfries Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

De zeventiende-eeuwse kunstschilder Matthias Withoos was zijn betovergrootvader en zelf is Hans Withoos (1962) een hedendaags fotograaf. De afgelopen jaren combineerde hij schilderijen van zijn voorvader met zijn eigen foto’s. Het Westfries Museum toont vanaf komende zaterdag een selectie.

Hans Withoos, Still life with Goldfish, courtesy Eduard Planting Gallery.

Matthias Withoos (1627-1703) trok op zijn twintigste als meesterschilder naar Rome. Daar werd hij bekend als mede-uitvinder van de zogeheten sottobosco’s, bosgrondjes. Withoos liet in zijn geschilderde landschappen planten en bloemen groeien die in werkelijkheid niet op die plek kunnen (over)leven.

Toen hij als protestant problemen kreeg in het katholieke Amersfoort, verhuisde Withoos in 1672 naar VOC-stad Hoorn, waar hij tot aan zijn dood werkte. Het Westfries Museum in die stad heeft vijf werken van Matthias Withoos in de collectie. Twee van zijn werken verdwenen in 2005 bij de roof van 24 schilderijen en zijn nog altijd spoorloos.

Op zijn schilderijen gebaseerd werk van een nazaat hangt daar nu in de buurt van enkele inspiratiebronnen. Voor de serie Withoos meets Withoos voegde Hans withoos stillevens en stadsgezichten van Matthias Withoos samen met eigentijdse, surrealistische beelden, vol bloemen, vissen, vogels en modellen. Het resultaat zijn fotografische beeldbewerkingen waarmee de fotograaf de 350 jaar overbrugt tussen twee vak- en bloedverwanten.

Hans Withoos, Still life in White, courtesy Eduard Planting Gallery.

Rotterdammer Hans Withoos kreeg pas op latere leeftijd belangstelling voor zijn beroemde voorvader bij zijn onderzoek naar historische meesterwerken als inspiratiebron voor zijn fotowerken. De romanticus en verhalenverteller herkende dezelfde eigenschappen bij zijn betovergrootvader, inclusief de liefde voor Rome. Door zijn toevoegingen aan het werk van zijn voorvader blaast Hans Withoos de zeventiende eeuw nieuw leven in.

“En dat past precies bij wat het Westfries Museum wil zijn en doen’, aldus directeur Ad Geerdink. “Wij zijn een museum van de Gouden Eeuw dat wil verrassen en steeds zoekt naar nieuwe manieren om de verbinding tussen heden en verleden te leggen.”

Withoos meets Withoos, 24 februari t/m 21 mei in het Westfries Museum, Hoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share