Geen categorie

Axel Rüger verlaat Van Gogh Museum

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Directeur Axel Rüger vertrekt als directeur van het Van Gogh Museum. Hij maakte vandaag bekend dat hij vanaf 1 juni aan de slag gaat als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen.

De in Duitsland geboren Rüger (1968) stond sinds april 2006 aan het roer van het Amsterdamse museum. Onder zijn leiding breidde dat de collectie uit met werken van onder anderen Edgar Degas, Paul Signac, Edvard Munch en Vincent van Gogh. Laatste twee stonden samen in 2015 centraal in de succesvolle tentoonstelling Munch : Van Gogh. Rüger en zijn medewerkers maakten die expositie in samenwerking met het Munch Museum in Oslo.

Tijdens het directeurschap van Rüger kreeg het museum ook twee Van Goghs terug die in 2002 werden gestolen. De vroege werken doken in 2016 op in een woning van een Italiaanse maffiabaas in Napels. Sinds maart 2017 hangen Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen weer in het museum.

Axel Rüger. Foto: Van Gogh Museum.

Onder Rügers leiding werd het Van Gogh Museum in 2015 uitgebreid met een nieuw entreegebouw. Daardoor kreeg het museum 800 vierkante meter extra ruimte.

“Met heel veel plezier en passie heb ik bij dit prachtige, succesvolle museum in Amsterdam gewerkt”, aldus Axel Rüger. “Het was een voorrecht om aan zo’n vooraanstaand instituut als het Van Gogh Museum leiding te mogen geven. Ik kijk met trots terug op de vele interessante tentoonstellingen, mooie aanwinsten, bijzondere mijlpalen en kleurrijke, ambitieuze evenementen die ik de afgelopen dertien jaar heb mogen meemaken. Ik prijs me gelukkig dat dit altijd in samenwerking was met veel betrokken medewerkers en professionele relaties die ons museum omringen.”

Per 1 juni is hij dus de nieuwe Secretary and CEO van de Royal Academy of Arts. Hij volgt daar Sir Charles Robert Saumarez Smith op, die dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

“De unieke uitdaging om leiding te gaan geven bij de Royal Academy en mee verder te bouwen aan dit 250 jaar oude kunstinstituut met zijn rijke historie en traditie, voelt als een enorme eer” vertelt Rüger. “Ik kijk er dan ook naar uit om vanaf 1 juni in Londen aan de slag te gaan, in de wetenschap dat ik het Van Gogh Museum met talrijke veelbelovende tentoonstellingen en activiteiten in de nabije toekomst in goede handen achterlaat.”

De Royal Academy is een bijna 250 jaar oude Britse kunstinstelling met een exclusieve kunstenaarsvereniging met tachtig leden. Ze beheert een kleine kunstcollectie en presenteert jaarlijks enkele grote tentoonstellingen, waaronder de Royal Academy Summer Exhibition. Onderdeel is de Royal Academy Schools, de oudste kunstacademie van Engeland.

Het is niet de eerste keer dat Rüger aan de slag gaat in Londen. Voordat hij directeur werd van het Van Gogh Museum was hij sinds 1999 conservator Nederlandse schilderijen bij de National Gallery in de Britse hoofdstad.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share