Geen categorie

Rijksmuseum Twenthe opent de beurs

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Nieuws

Lisette Pelsers, directeur van Rijksmuseum Twenthe heeft vanochtend de handelsdag van de Amsterdamse beurs geopend met de traditionele gongslag. Het museum werd hiervoor uitgenodigd omdat het deze zomer speciale aandacht schenkt aan het particuliere mecenaat met de tentoonstelling Nieuw in Enschede.

Particulier initiatief vormt een rode draad in de geschiedenis van Rijksmuseum Twenthe, al vanaf de oprichting van het museum in 1930 door de Twentse textielfamilie Van Heek. In de twintigste eeuw is de collectie vooral dankzij verschillende mecenassen gegroeid van de 140 schilderijen uit het prille begin tot de huidige circa 8600 kunstwerken.

Ook in de 21ste eeuw blijkt het particulier mecenaat nog springlevend. De afgelopen periode is de museumcollectie opnieuw verrijkt met een groot aantal schenkingen en bruiklenen van grote en kleine verzamelaars. De aanwinsten zijn nog tot en met 28 augustus te zien in de tentoonstelling Nieuw in Enschede en lopen uiteen van moderne schilderijen en tekeningen tot prenten en zilver uit de achttiende eeuw. Hoogtepunten zijn werken van George Hendrik Breitner en Vincent van Gogh.

Ook de jongste aankoop van het museum, een landschap uit circa 1746 van de Engelse schilder Thomas Gainsborough, kwam deze zomer tot stand met steun van het publiek. Het museum deed via een crowdfundingactie met succes een oproep om een bijdrage te leveren. Binnen vier weken werd een kleine  60.000 euro binnengebracht. De Gainsborough werd ook ondersteund door de Vereniging Rembrandt (mede met het BankGiro Loterij Aankoopfonds),de Mondriaan Stichting, het VSBfonds en het Roelvink Fonds. Het schilderij is vanaf 3 september in het museum te zien.

Zie ook: Crowdfunding-actie Rijksmuseum Twenthe geslaagd

Zie ook: Rijksmuseum Twenthe roept hulp publiek in voor aankoop schilderij

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share