Van Gogh Museum heeft nieuwe entree

Nieuws

Voor het eerst hebben alle musea aan het Museumplein in Amsterdam daar ook hun ingang. Vanaf aanstaande zaterdag betreden bezoekers het Van Gogh Museum via een nieuwe glazen entree aan dat plein.

Door: Evert-Jan Pol

De nieuwe entree van het Van Gogh Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

De nieuwe entree van het Van Gogh Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Een transparante  ellips pronkt voor de expositievleugel uit 1999 in ongeveer dezelfde vorm. Van bovenaf gezien vormen de gebouwen – beide ontworpen door het bureau van de in 2007 overleden Japanse architect Kishō Kurokawa – nu een ruwe cirkel. Vaste bezoekers zal het opvallen dat de verzonken vijver voor de grijze Kurokawa-vleugel is verdwenen. Deze bleek in de praktijk niet goed te onderhouden.

Opmerkelijk ook is dat de nieuwe entree zich in tegenstelling tot bij de meeste andere musea niet vooraan bevindt, maar in het midden. Tussen de expositievleugel en het oorspronkelijke gebouw van Gerrit Rietveld. Bezoekers dalen via een glazen trap (of de roltrap) af naar een grote ruimte, van waaruit ze of links- of rechtsaf hun route kunnen vervolgen. Links naar de vaste collectie of rechts naar de wisselende exposities. “Mensen die speciaal voor een expositie komen, hoeven zich nu niet meer door het hele Rietveldgebouw te wurmen”, zegt directeur Axel Rüger daarover.

De glazen trap. Foto: Evert-Jan Pol.

De glazen trap. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Onder leiding van uitvoerend architect Hans van Heeswijk is de glazen toegangspoort binnen de geplande zestien maanden gerealiseerd. De bouw kostte 20 miljoen euro. “Volgens het bestemmingsplan mag er nu niet meer worden gebouwd op het Museumplein, dus het plein is voltooid”, aldus Van Heeswijk.

Dankzij het nieuwe entreegebouw beschikt het Van Gogh Museum over 800 vierkante meter extra ruimte. Hierdoor is het beter uitgerust voor een groeiend aantal bezoekers in de toekomst. Momenteel komen er jaarlijks zo’n 1,6 miljoen mensen een kijkje nemen.

De Kurokawa-vleugel met daarvoor een aantal zonnebloemen voor het tijdelijke doolhof. Foto: Evert-Jan Pol.

De Kurokawa-vleugel met daarvoor een aantal zonnebloemen voor het tijdelijke doolhof. Foto: Evert-Jan Pol.

 

De nieuwbouw had de mogelijkheid gegeven om de kassa’s van buiten naar binnen te verplaatsen, maar daar heeft het museum niet voor gekozen. Net als voorheen moeten bezoekers buiten een kaartje kopen. Het museum wil daarmee voorkomen dat de nieuwe hal toch weer direct volstroomt. Het is de verwachting dat de rijen door de nieuwe opzet wel zullen afnemen.

Het Van Gogh Museum neemt de nieuwe entree zaterdag 5 september feestelijk in gebruik. Ter ere van de opening laat het een tijdelijk doolhof aanleggen, bestaand uit 125.000 zonnebloemen. Voorbijgangers mogen er zondag 6 september vanaf 16 uur gratis eentje mee naar huis nemen.

Share