Geen categorie

Museum Meermanno krijgt portret naamgever

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Robert Lefèvre, portret Johan Meerman, collectie Museum Meermanno, Den Haag.

Museum Meermanno in Den Haag ontvangt vandaag een belangrijk portret van Johan Meerman (1753-1815) uit de handen van nazaten van diens schoonfamilie. Het museum is vernoemd naar deze Meerman.

Johan Meerman, een achterneef van de baron van Westreenen, woonde in 1812 te Parijs. Hij was een van de weinige Nederlandse senatoren van het Franse keizerrijk. Hij liet zich daar portretteren door Robert Lefèvre, een schilder die diverse personen uit de entourage van Napoleon vereeuwigde. Na zijn overlijden bleef het portret in zijn huis aan de Haagse Prinsessegracht hangen, totdat zijn weduwe, Anna Cornelia Mollerus in 1821 overleed.

Haar broer erfde alle familieportretten. Hij wilde echter alleen de schilderijen van zijn zus, een portret van eerste echtgenoot en dit portret van Meerman behouden. De overige stukken kwamen in handen van baron van Westreenen, die ze naliet aan het Museum Meermanno-Westreenianum dat hij bij testament aan de Staat der Nederlanden schonk.

Meermans portret bleef in de familie Mollerus. De huidige eigenaren hebben besloten het aan het Museum Meermanno over te dragen, zodat het weer bij de andere portretten van leden van de familie Meerman gevoegd kan worden. De schenkers krijgen als dank de erepenning van het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share