Geen categorie

Museumdirecteur bokst tegen kunstenaar

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Stedelijk Museum Schiedam is zaterdagavond 14 september heel even een boksarena. Directeur Deirdre Carasso staat dan in de ring tegenover beeldend kunstenaar Anne Wenzel.

De bokswedstrijd is onderdeel van het Boksvereniging De Haan Memorial weekend op 14 en 15 september met boksen, kunst en verhalen. In het museum zijn lezingen en bokswedstrijden. De school, sinds 1957 gevestigd in het voormalige badhuis, is een begrip in de Schiedamse stadsgeschiedenis.

Behalve lezingen en bokswedstrijden biedt het weekend een boksclinic voor kinderen van 8 – 14 jaar door Europees kampioen boksen Nouchka Fontijn. Hiervoor kan iedereen zich opgeven via e-mail. Ook is er een krachtmeting met woorden: een literair duel tussen schrijver Alex Boogers en Don Diego Poeder, ex-wereldkampioen boksen. De lezingen zijn gratis toegankelijk. De uitverkochte bokswedstrijd op zaterdagavond is live te volgen via de Facebookpagina van het Stedelijk Museum Schiedam.

Deirdre Carasso, directeur van Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Bob van der Vlist.

Een museumdirecteur in de ring is niet alledaags, al bestaat de link tussen kunst en boksen al langer. Museumdirecteur Jan Hoet bokste, evenals kunstenaars als Armando, Joseph Beuys en Claes Oldenburg. Ook boksten kunstenaars regelmatig tegen elkaar, onder wie André Derain en Maurice de Vlaminck. En nu is er – in het jaar van de viering van honderd jaar vrouwenkiesrecht – een vrouwelijke variant met de wedstrijd tussen Carasso en Wenzel.

Acht maanden training gingen eraan vooraf. Carasso trainde al bij Boksschool De Haan toen haar trainer haar uitdaagde mee te doen aan een wedstrijd. “We doen dingen samen met de stad. En samenwerkingen werken alleen als je allebei echt betrokken bent, er iets op het spel staat.” Dat ze daarvoor zou gaan boksen had ze nooit bedacht. “Ik ben tamelijk a-sportief en geen groot talent.’ En: ‘Het is een fantastische sport: zwaar, lichamelijk en mentaal.’

Natuurlijk is er ook een beloning voor de winnaar. Als Wenzel wint krijgt ze carte blanche op één verdieping in het museum. Wint Carasso, dan staat het atelier van Anne Wenzel tot haar beschikking.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share