Geen categorie

Schiele uit Gemeentemuseum topstuk op expositie New York

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Nieuws / Expositie

Gemeentemuseum Den Haag heeft Portret van Edith van Egon Schiele uitgeleend aan de Neue Galerie in New York. In dit museum voor Duitse en Oostenrijkse kunst is het een van de hoogtepunten op de expositie Egon Schiele. Portraits. Het Haagse museum leent het portret zelden uit.

Egon Schiele. Portraits is de eerste tentoonstelling ooit in Amerika die inzoomt op de portretkunst van de Oostenrijkse kunstenaar. Het New Yorkse museum toont 125 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. De ‘Haagse’ Edith neemt een belangrijke plek in. Ze opent de tentoonstelling en siert de catalogus en billboards. En het portret is het eerste werk dat voorbijkomt op de website van het museum.

Egon Schiele (1890-1918), Portret van Edith (de vrouw van de kunstenaar), 1915, olieverf op doek, Gemeentemuseum Den Haag.

Egon Schiele (1890-1918) was één van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw en het ‘enfant terrible’ van de Weense avant-garde. Zijn expressionistische werk – met als thema’s ontluikende seksualiteit, dood en verval – zorgde voor veel ophef in het Wenen van het begin van de twintigste eeuw. De kunstenaar belandde zelfs enkele weken in de gevangenis omdat hij zeer jonge meisjes naakt voor hem liet poseren.

Zijn vrouw Edith portretteerde hij in 1915, vlak voor hun huwelijk. Hij beeldde haar af in een fragiele pose, als een bijna schuchter en bedachtzaam meisje. Ze draagt een gestreepte jurk, die zij van gordijnstof speciaal voor haar bruiloft maakte. Uit onderzoek is overigens gebleken dat deze gordijnstof in werkelijkheid uit zwart, wit en grijstinten bestond. Toch schilderde Schiele de jurk in kleur. Drie jaar later, op 28 oktober 1918 overleed Edith aan de Spaanse griep en drie dagen later velde dezelfde ziekte ook Egon. Hij was pas 28 jaar.

Gemeentemuseum Den Haag kreeg Portret van Edith in 1927 van mevrouw Leembruggen-Von Lieben, echtgenote van de Oostenrijkse ambassadeur. Ze had het gekocht op een grote tentoonstelling over Oostenrijkse kunst die het museum had georganiseerd in samenwerking met de Oostenrijkse ambassade. Het portret is nog altijd de enige Schiele in Nederland.

Egon Schiele. Portraits, t/m 19 januari 2015 in de Neue Galerie, New York

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share