Geen categorie

Kunstmuseum Den Haag koopt drieluik Paula Rego

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Kunstmuseum Den Haag heeft het drieluik De Kussenman van Paula Rego gekocht. Rego maakte het nadat ze het gelijknamige toneelstuk van Martin McDonagh zag in het National Theatre in Londen. Het kunstwerk geldt als een topstuk van Rego in pastel, het materiaal dat ze sinds de jaren negentig toepast in haar werken en waar ze in uitblinkt.

Paula Rego, De Kussenman, 2004, Kunstmuseum Den Haag.

In het toneelstuk wordt amateur-schrijver Katurian verhoord door twee rechercheurs van de staatsveiligheid. Een aantal gruwelijke misdaden lijken verband te houden met zijn verzonnen verhalen.

Rego’s versie speelt zich af in het Portugal uit haar jeugd: aan het strand met het plaatsje Estoril op de achtergrond. Ze hergebruikt Martin McDonaghs kleine meisje dat Jezus wil zijn als hoofdpersoon op het linkerpaneel. Een ander meisje op het rechterpaneel heeft mesjes in appels gestoken om haar stiefvader te vermoorden. Deze vrouwen laten zich niet onderdrukken door God of gebod. Rego reconstrueerde de lange kussenachtige figuur uit de titel van het toneelstuk De Kussenman en realiseerde zich al doende dat hij in haar werk symbool staat voor haar vader; een troostrijke figuur, die gezien zijn terugkerende depressies, op het linkerpaneel lethargisch hangend tegen zijn stoel is afgebeeld.

De Kussenman van Paula Rego valt perfect op zijn plaats binnen de collectie van het Kunstmuseum”, aldus het museum in het persbericht over de aankoop. “Het werk past naadloos in een lange lijn van moderne kunstenaars die in een eigen beeldtaal de complexiteit van het menselijk gevoelsleven verbeeldt.”

Paula Rego in haar studio met De Kussenman, 2004, Londen. Foto: Pru Cuming.

Paula Rego (1935) is de grande dame van de hedendaagse kunst in Groot-Brittannië en Portugal. Daarbuiten is ze vooral bij de kenners in beeld, maar daar komt razendsnel verandering in. Het grote overzicht dat Tate in 2021 presenteerde en nog tot en met 20 maart in Kunstmuseum Den Haag te zien is, zal eindigen in het Picasso Museum in Málaga, Spanje. Ook zijn enkele andere internationale tentoonstellingen in voorbereiding. Op de komende Biënnale van Venetië wordt uitgebreid aandacht besteed aan het oeuvre van Rego.

In de jaren zeventig doet Paula Rego op aanraden van haar Jungiaanse therapeut actief onderzoek naar sprookjes, volksverhalen en mythen en stuit daarbij op de illustraties van Gustave Doré, Walt Disney en wat later Honoré Daumier. Dit betekent een doorbraak in haar oeuvre. In haar psychologische realisme maakt ze vaak gebruik van bekende (literaire) teksten als vertrekpunt voor haar werk. Deze verhalen zet ze naar haar hand door ze bijvoorbeeld te situeren in de ruimtes van haar Portugese jeugd, waardoor een heel eigen idioom ontstaat. Rego poogt met haar werk het verleden te veranderen en het daarin gedane onrecht te corrigeren. Daarbij richt ze haar aandacht op haar eigen familie, de (Portugese) maatschappij en de kunstwereld.

Paula Rego, t/m 20 maart in Kunstmuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share