Geen categorie

Fotograaf brengt schilderijen van oude meesters tot leven

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

In een nieuwe serie monumentale fotowerken brengt Julius Rooymans schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Jan Steen tot leven. Een selectie is nu te zien in Wanrooij Gallery in Amsterdam.

Julius Rooymans, In Weelde Siet Toe.

Rooymans laat zich vaker inspireren door oude meesters. In 2019 realiseerde hij het project Nachtwacht360 – De Keerzijde van Kunst, een fotografische reconstructie met dubbelgangers en een fictieve achterzijde van het beroemde schilderij van Rembrandt.

In het nieuwe kunstproject De Schaduw van de Meester komen de werken van wereldberoemde Hollandse meesterschilders samen. Tevens belicht het de schaduwkanten van het kunstenaarschap, zoals armoede, verdriet en tegenslag. Net als bij Nachtwacht360 zijn voor dit project 180 personen gezocht die lijken op hun voorgangers.

Julius Rooymans, Het Brieflezende meisje.

Op de foto’s zijn talrijke originele voorwerpen, serviezen, wapens en decors te zien, uit de collecties van musea als het Allard Pierson Museum, Museum Het Rembrandthuis, Museum Vrolik en enkele verzamelaars en antiquairs. En dankzij vakmensen als grimeur Arjen van der Grijn, kostuumontwerpster Catherine Cuykens en kunsthistoricus Marieke de Winkel ogen de kostuums, sieraden en haarwerken eveneens historisch correct.

Behalve in Wanrooij Gallery is De Schaduw van de Meester ook drie dagen te zien in het AFAS Theater in Leusden. Hier staan vijf schilders centraal: Rembrandt, Vermeer, Jan Steen, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Blikvanger is een anatomisch theater van 22 meter breed. Ook draait daar een documentaire over het kunstproject.

Julius Rooymans is opgegroeid in een kunstenaarsgezin en volgde een opleiding fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij fotografeert al bijna 25 jaar en maakte covers voor Newsweek en The New York Times.

De Schaduw van de Meester t/m 14 mei in Wanrooij Gallery, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share